Zwevend IBM Watson-robothoofd versterkt ruimtestation ISS

watson ruimte cimon

Een Falcon 9-raket van SpaceX levert vandaag een cargo-opdracht op ISS af, inclusief een bijzondere IBM Watson AI-robot. Het slimme zwevende hoofd moet astronauten assisteren en gaat door het leven als CIMON.

Een SpaceX Falcon 9-raket heeft een succesvolle missie richting het International Space Station (ISS) afgewerkt. De onbemande missie zorgt voor een nieuwe voorraad aan instrumenten en benodigdheden, inclusief een nieuw digitaal bemanningslid: Crew Interactive Mobile Companion (CIMON).

HAL 9000

CIMON is een project van de German Aerospace Center, Airbus en IBM. Het zwevende hoofd arriveert vandaag op het ISS wanneer de autonome Dragon-capsule van SpaceX een koppeling maakt met de aanwezig bemanning.

Als basisfunctionaliteit krijgt CIMON een camera mee om de crew te helpen. Dankzij ventilators en kleine vinnen kan de robot doorheen het ISS zweven als een monitor om herstellingen en experimenten te begeleiden.

De robot heeft geen lijf maar wel een lief gezicht in een groot scherm vooraan. De robot weegt 5 kg en kan hopelijk voor de crew niet opeens zijn gezicht rood kleuren zoals HAL 9000. Qua vorm lijkt hij sterk op Wheatley uit de Portal-games.

Watson AI

Astronaut Alexander Gerst zal de initiële testen van CIMON voor zijn rekening nemen. De robot is getraind om de stem en het voorkomen van Gerst te herkennen. Samen gaan ze drie procedures doorlopen. De mens en de robot gaan samenwerken om een Rubik’s Cube op te lossen. Daarna zal de robot assisteren bij een experiment rond kristalvorming in de ruimte. Tot slot gaat CIMON Gerst assisteren bij medische experimenten als camera.

De robot is echter veel meer dan een vliegende camera. Het kan ook babbelen met de crew dankzij Watson AI. Het begrijpt de menselijke taal en kan vragen beantwoorden. CIMON leert continu tijdens zijn ISS-missie, zodat hij slimmer wordt op vlak van specifieke ruimtetermen en terugkerende problemen. Voor de astronauten hopen we dat IBM niet de Project Debater-functionaliteit integreert om eindeloos te debatteren.

IBM heeft geen plannen om CIMON terug te laten keren naar de aarde. De technologiegigant hoopt dat het zwevende hoofd de komende jaren actief blijft op het ISS, blijft helpen met experimenten en naar mensen luistert. Zolang ze hem niet vergeten te laden tussendoor…

https://www.youtube.com/watch?v=LB0R3WTjtxY

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home