Wifi 6 vandaag officieel gelanceerd: lagere latency, meer verbonden toestellen

wifi 7

Wifi 6 is sinds gisteren officieel een ding. Toestellen met ondersteuning voor de nieuwe draadloze standaard waren al op de markt, maar de Wifi Alliance heeft tot nu gewacht op de standaard ook echt te lanceren.

De Wifi Alliance lanceert het Wifi 6-certificatieprogramma. Dat betekent dat de Wifi 6-standaard officieel uit de startblokken is, en fabrikanten hun toestellen kunnen voorzien met een label dat de compatibiliteit garandeert. De officiële lancering komt er vermoedelijk niet geheel toevallig in de nasleep van de nieuwste iPhone-aankondiging. De toestellen van Apple hebben allemaal Wifi 6 aan boord. Ze zijn echter niet de eerste: ook Samsungs Galaxy S10 en Galaxy Note 10 hebben al ondersteuning aan boord.

Verbeteringen

Wifi 6 is gebaseerd op de 802.11ax-standaard, en brengt heel wat verbeteringen met zich mee tegenover Wifi 5 dat vandaag de norm is. Je kan de standaard zien als de wifi-versie van 5G. Zo gaat niet alleen de maximale doorvoersnelheid omhoog, maar verschijnen er vooral heel wat verbeteringen op het vlak van massaconnectiviteit. Waar Wifi 5-netwerken dichtslibden met teveel gebruikers, is Wifi 6 geoptimaliseerd om snelle en veilige connectiviteit te bieden ook wanneer er veel toestellen verbonden zijn. Denk bijvoorbeeld aan publieke hotspots of grote kantoren.

De standaard heeft nieuwe functies op maat van IoT-connectiviteit aan boord. Die moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat de batterij van IoT-toestellen langer mee gaat door een verbeterde Target Wake Time. 160 MHz-kanalen maken dan weer een veel lagere latency mogelijk. Dat laat nieuwe functies toe, zoals gesynchroniseerde door wifi aangestuurde beeldschermpanelen.

Beveiliging en compatibiliteit

Wifi 6 brengt in theorie een heleboel verbeteringen op het vlak van beveiliging met zich mee. Zo zal encryptie ervoor zorgen dat hotspots een stuk veiliger worden. Ook de draadloze verbinding zelf wordt beter beveiligd. WPA3 is standaard voor Wifi 6. WPA3 werd ontwikkelend om te beantwoorden aan beveiligingsproblemen in WPA2, maar de nieuwe standaard blijkt helaas niet zo waterdicht te zijn als gehoopt.

Eindgebruikers zullen vooral snellere en stabielere verbindingen opmerken, op voorwaarde dat de juiste hardware aanwezig is. Om van Wifi 6 te kunnen genieten, moet niet alleen de endpoint de standaard ondersteunen. Ook de router heeft een upgrade nodig. Zoals steeds ins de nieuwe standaard achterwaarts compatibel met oude versies. Een Wifi 6-router zal dus perfect oudere Wifi 5-toestellen bedienen. Nu de standaard is uitgerold, begint het werk aan Wifi 7.

Gerelateerd: Wifi 6: wat is het en waar is de 802.11 naartoe?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home