Wereldwijde IT-uitgaven groeien in 2019 met iets meer dan een half procent

SaaS

De wereldwijde uitgaven voor informatietechnologie groeien in 2019 met slechts 0,6 procent tot 3,77 biljoen dollar. De langzaamste groei van de sector in de afgelopen drie jaar, aldus een voorspelling van Gartner. 

Het onderzoeksbureau publiceerde woensdag zijn voorspelling, uitgesplitst in vijf individuele marktsegmenten: datacenter-systemen, bedrijfssoftware, apparaten, IT-services en communicatiediensten. 

Toename bedrijfssoftware

Hoewel de algehele voorspelde groei van 0,6 procent doet lijken of de markt vlak is, onthullen individuele analyses dat de sector wel degelijk in beweging is. Zo stijgen de bestedingen aan bedrijfssoftware dit jaar met 9 procent tot 457 miljard dollar. Een groei die ook in 2020 doorzet met 10,9 procent naar zo’n 507 miljard dollar. Al betrof het in 2018 nog een groei van 13,5 procent, destijds goed voor 419 miljard dollar.

Dat er veel wordt geinvesteerd in bedrijfssoftware heeft te maken met de voortdurende inspanning van bedrijven om traditionele on-premises applicaties te vervangen door cloudservices. Bedrijven geven steeds vaker hun budget voor on-premise technologie uit aan cloudservices. Het onderzoeksbureau vermoedt dat de markt voor datacentersystemen hierdoor met 3,5 procent zal krimpen tot 203 miljard dollar. Volgens Gartner wordt deze SaaS-trend in steeds meer delen van de softwaremarkt voelbaar.

Terugloop devices

Wel krijgt de markt van personal devices en mobiele apparaten te maken met een aanzienlijke terugval in verkoopcijfers. Zo daalt de verkoopt van deze producten met 4,3 procent tot 682 miljard dollar. Een daling die niet echt een verrassing genoemd mag worden, gezien de recente inkomsten van grote hardwaremakers als Apple en Samung. Waar Apple het tweede kwartaal van dit jaar een omzetdaling liet zien van 5,1 procent, daalde de winst van Samung dezelfde periode met meer dan 50 procent.

Gartner wijdt de terugval aan een verzadiging van de markt. “Er zijn nauwelijks nieuwe kopers op de markt voor apparaten. Dat betekent dat de markt nu wordt aangedreven door vervangingen en upgrades. Tel daarbij hun verlengde levensduur op, samen met de introductie van smart home-technologieën en IoT. Bovendien blijven ook bestedingen aan consumententechnologie dalen”, aldus onderzoekssecretaris John-David Lovelock van Gartner.

Voor 2020 voorspelt het onderzoeksbureau met een bescheiden toename van 0,8 procent van de apparaatuitgaven, betere tijden.

Gerelateerd: Investeringen in public cloudinfrastructuur tegen 2023 goed voor 500 miljard dollar

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home