VS start met licenties voor export naar Huawei

huawei

De beloofde licentieprocedure die Amerikaanse bedrijven moeten volgen om niet-gevoelige producten aan Huawei te verkopen, zou op gang komen. President Trump beloofde zo’n licentiesysteem al in juni, maar sindsdien bleef het stil.

In juni kondigde de Amerikaanse president Trump aan dat bedrijven licenties konden aanvragen om toch handel te drijven met het Chinese Huawei, tegen het algemene verbod van de VS in. De licenties moeten toestemming geven voor de verkoop van producten en componenten die geen impact hebben op de nationale veiligheid en die ook geproduceerd worden door concurrerende organisaties in het buitenland. Al 130 bedrijven meldden zich aan voor zo’n licentie, maar de procedure kwam in de praktijk nog niet van grond.

Handel hervatten

Amerikaanse technologiebedrijven zouden graag de handel met Huawei hervatten. De VS plaatsten het bedrijf op een zwarte lijst, officieel omwille van vermeende spionagepraktijken. In realiteit is het intussen vrij duidelijk dat het om vermomde economische sancties gaat. Het handelsverbod zorgt ervoor dat Huawei geen toegang meer heeft tot onder andere de Android-applicaties van Google en processors van Intel. Die laatste diende vrijwel meteen een aanvraag tot licentie in, maar wacht nog steeds op een antwoord.

Het is onduidelijk of Google ook bij de overheid heeft aangeklopt voor een licentie voor Android. Voor Huawei-telefoons die al op de markt waren, voorzagen de VS een uitzondering die blijvende ondersteuning garandeerde. De Mate 30, die midden vorige maand lanceerde, heeft momenteel geen Google-licentie te pakken aangezien het om een nieuw product gaat. Zonder Google-ondersteuning dreigt de Mate 30 niet naar onze regio te komen. Huawei heeft de lancering van de vlaggenschip-telefoon in ieder geval uitgesteld tot het probleem is opgelost en lijkt dus vertrouwen te hebben in een snelle resolutie.

Afwachten

Volgens de New York Times heeft de Trump-administratie vorige week groen licht gegeven om de goedkeuring van licenties te starten. De week komen diplomaten van de VS en China opnieuw samen om de escalerende handelsoorlog te bespreken. De licentieprocedure kan in dat opzicht een tegen van goede wil van de VS zijn. Intussen blijft het wachten tot de eerste licenties ook daadwerkelijk worden uitgedeeld.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home