De Amerikaanse chips-act diende enkel nog langs president Biden te passeren. Dat gebeurde gisteren, wat betekent dat 52,7 miljard dollar wordt vrijgemaakt om chipfabrieken in het land te ondersteunen. De overige subsidies gaan naar wetenschappelijk onderzoek.
Joe Biden, president van de VS, ondertekende gisteren de Amerikaanse tegenhanger van de European Chips Act. De wet krijgt officieel de naam ‘CHIPS and Science Act’ en heeft als doel de Amerikaanse chipindustrie een duw in de rug te geven.
Proces van lange adem
Het proces om tot een chips-act te komen, was er één van lange adem. De wet zat namelijk voor lange tijd vast bij het Congress, waar er geen eensgezindheid kwam over de financiering. De Tweede Kamer had op dat moment het investeringsbudget van 53 miljard dollar al goedgekeurd.
Over de vertraging was Pat Gelsinger, CEO van Intel, alvast niet te spreken. Hij dreigde ermee de investeringen in een chipfabriek in Ohio stop te zetten om op basis van dezelfde plannen een extra fabriek in Europa te bouwen. Zijn tactiek was misschien niet heel beschaafd, maar een Amerikaanse variant van de European Chips Act is er nu wel.
In de uiteindelijke wet wordt dan toch het oorspronkelijke budget gehanteerd. Ongeveer 52,7 miljard dollar gaat naar bestaande chipfabrieken en toekomstige investeerders. Een andere 200 miljard dollar aan subsidies moet het wetenschappelijk onderzoek over de sector ondersteunen.
Biden kondigde de goedkeuring van de wet aan met een speech, waarin hij nog een het belang van subsidies voor de VS onderstreepte: “Amerika vond de halfgeleider uit, maar produceert vandaag ongeveer tien procent van het wereldaanbod – en niets van de meest geavanceerde chips.”
Iedereen wil eigen chipfabrieken
Zowel Europa als de VS proberen meer chipfabrieken op eigen grond te krijgen. Momenteel bevindt het grootste deel van deze fabrieken zich in Aziatische landen, terwijl chipfabrieken enorm belangrijk zijn voor de hedendaagse wereld. Dat bewees de pandemie toen het wereldwijde chiptekort maar bleef aanslepen.
lees ook
‘Chipfabrieken zijn de nieuwe olievelden’: Von der Leyen en Gelsinger omkaderen EU-ambities
Europa en de VS kwamen op dat moment tot het besef dat ze voor de chipproductie te afhankelijk waren van Azië. “Vandaag worden onze voorraden beheerd door een handvol producenten buiten Europa. Die afhankelijkheid en onzekerheid kunnen we ons niet permitteren”, aldus EU-commissievoorzitter Von der Leyen tijdens een speech op het World Economic Forum begin dit jaar.
In de EU ging de bal aan het rollen om subsidies vrij te maken voor de chipindustrie. Uiteindelijk werd afgeklopt op een investeringsbedrag van 43 miljard euro. De subsidies brachten in ieder geval al een investering op van Intel, dat plant een nieuwe chipfabriek in Duitsland te bouwen.