Vlaanderen lanceert websites over AI en cyberbeveiliging

Vlaanderen lanceert twee nieuwe websites over respectievelijke AI en cybersecurity. Op de twee sites doet de deelstaat haar beleid en visie rond beide onderwerpen uit de doeken.

Vlaanderen lanceert twee nieuwe websites onder het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie. De eerste heet Cyber Security Vlaanderen, de tweede Artificiële Intelligentie Vlaanderen. De namen suggereren al welke onderwerpen aan bod komen: op de sites wil Vlaanderen haar beleid inzake twee belangrijke actuele IT-onderwerpen uit de doeken doen.

Cyberbeveiliging

Met het Vlaamse Beleidsplan Cybersecurity wil Vlaanderen zich wapenen tegen de uitdagingen op het vlak van cyberveiligheid. Via projecten, acties en communicatie wil de deelstaat beveiliging ondersteunen. Het beleid rust op twee pijlers: onderzoek en innovatie, en cybersecurity voor ondernemingen.

Op het vlak van onderzoek werkt Vlaanderen samen met onder andere de VUB, de KUL, de Universiteit Gent en Imec. Onderzoek moet nieuwe technologieën en mechanismen opleveren om bijvoorbeeld toepassingen te beveiligen, of authenticatie, autorisatie en gegevensbescherming op te krikken.

Voor ondernemingen wijst Vlaanderen op de gevaren, maar bevat de pagina vooral een link naar de Cybersecurity-pagina van het Vlaamse Agentschap Innoveren en Ondernemen. Klik je op dit moment door om het effectieve beleidsplan te lezen, dan kom je bij een inlogvenster uit dat suggereert dat de hele pagina misschien nog niet compleet op punt staat.

AI-website

Bij de website over AI kunnen we het Vlaamse beleidsplan wel lezen. Dat bestaat uit drie luiken: strategisch basisonderzoek versterken, gebruik van AI door bedrijven stimuleren en bewustmaking, omleiding en ethische omkadering. Voor de eerste twee luiken rekt Vlaanderen respectievelijk 14,2 en n9,5 miljoen euro uit.

Op de website vind je links naar AI-gerelateerd nieuws, maar ook meer details over het onderzoek, de impact van AI op de maatschappij, en wat je kan doen om aan de slag te gaan.

Resultaten

Beide websites zien er netjes uit en bevatten belangrijke informatie op één plaats. Ben je vertrouwd met de werelden van cybersecurity of AI, dan zal je er vermoedelijk niet al te veel nieuws ontdekken. De webpagina’s dienen vooral om te tonen dat Vlaanderen zowel digitale beveiliging als AI erkent als belangrijke beleidsdomeinen. Belangrijker dan de websites, zijn de resultaten: kan Vlaanderen de kar van beveiliging en AI trekken?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home