Virtualisatie-framework van Apple maakt het eenvoudig om nieuwe macOS bétas te testen

Apple iMac

Wie verschillende besturingssystemen op één pc wil laten draaien, komt vaak uit bij betaalde software. Toch is het gratis virtualisatie framework van Apple ook het bekijken waard.

Software zoals Parallels Desktop en VMWare Fusion zijn uitstekende voorbeelden van betaalde programma’s om verschillende besturingssystemen naast elkaar te laten draaien op één pc. Op die manier kan je nieuwe (bèta) versies van apps worden uitproberen op verschillende platformen. Virtualisation framework van Apple is een gratis variant om dergelijke processen uit te voeren.

Apple geeft zelf een paar praktische voorbeelden om een eenvoudige virtuele machine (VM) op te zetten zonder extra software. Bovendien hebben ontwikkelaars eenvoudige (en ook gratis) apps zoals Virtual Buddy en UTM gebouwd voor het virtualisatie-framework. Handig, aangezien de ARM-chip onder de motorkap van de nieuwste Mac’s voor de nodige complexiteit zorgt.

Handige tool met enkele beperkingen

Het raamwerk is een zeer handige tool maar heeft een paar beperkingen. Zo biedt het geen grafische versnelling voor niet-Mac gastbesturingssystemen waardoor je geen 3D-apps of games kan draaien. Bij Mac-systemen is die versnelling er wel maar bots je op een ander probleem. Namelijk dat je je niet kan aanmelden met een iCloud-account. Verder kan je geen oudere versies virtualiseren dan Monterey terwijl Catalina en oudere versies alleen Intel Macs ondersteunen.

Het framework ondersteunt Linux VM’s op een Intel Mac. Wie daarentegen macOs bovenop macOS wil draaien, heeft een Apple Silicon Mac (ARM) nodig. Wil je beide macOS’en draaien op een Intel, dan blijft betalende software de eenvoudigste manier. Bovendien kan je Big Sur, Catalina en heel wat oudere versies van macOs blijven draaien.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home