Universiteit Maastricht recupereert Bitcoin losgeld na ransomware en maakt winst

maastricht universiteit

De universiteit van Maastricht betaalde in 2019 losgeld na een desastreuze ransomware-aanval. Nu recupereert het daar een deel van, maar door de Bitcoin-koers maakt het winst op de originele betaling.

De universiteit van Maastricht werd in 2019 zwaar getroffen door een ransomware-aanval. Werknemers en studenten hadden geen toegang meer tot data voor onderzoek, e-mails of de digitale bibliotheek. Nadat de hackers dreigden om alle data te verwijderen, besliste de universiteit om 200.000 euro in losgeld te betalen om opnieuw operationeel te zijn.

Nadat de betaling in Bitcoin werd overgemaakt, hebben onderzoekers zich in de materie vastgebeten en verschillende crypto-accounts geanalyseerd van een Oekraïense geldwitwasser. Na twee jaar proberen werd een deel van de originele betaling gerecupereerd, ongeveer één vijfde.

Vandaag krijgt Bitcoin klappen, maar vergeleken met 2019 is de cryptomunt fors de hoogte in gegaan. Als resultaat heeft het nu 500.000 euro gerecupereerd, een forse meerwaarde op de originele betaling. Het is voorlopig nog onduidelijk wanneer de universiteit het geld zal kunnen innen. Er moeten nog wat juridische hordes worden genomen.

300.000 euro winst is mooi meegenomen, maar de universiteit benadrukt dat de som niet de volledige schade dekt die het incident veroorzaakte.

Het recupereren van losgeld gebeurt soms nog. Vorig jaar betaalde het Amerikaanse Colonial Pipeline 4,4 miljoen dollar na een ransomware-aanval, waarvan het daarna 2,3 miljoen dollar recupereerde.

De universiteit laat overigens weten dat de ‘winst’ in een fonds wordt gestopt voor studenten in nood.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home