TSMC klikt bij VS over exportovertreding door Huawei

huawei

TSMC waarschuwt Amerikaanse autoriteiten voor een mogelijke overtreding van de exportregels door Huawei, voor de productie van diens AI-chips.

TSMC, de grootste halfgeleiderproducent ter wereld, heeft de Amerikaanse autoriteiten getipt over een mogelijke schendig van exportbeperkingen door Huawei. Dat deed het nadat een klant een bestelling plaatste voor een chip die lijkt op Huawei’s Ascend 910B. Die AI-processor is specifiek ontworpen voor large language models, schrijft The Register.

Wat deed Huawei verkeerd?

TSMC vermoedde dat Huawei via een tussenpartij de exportregels probeerde te omzeilen. Deze beperkingen van de VS verbieden de export van geavanceerde AI-chips naar China. Die zijn ingevoerd uit angst dat deze technologie voor militaire doeleinden gebruikt wordt. Het Amerikaanse ministerie van Handel is inmiddels een onderzoek gestart naar mogelijke leveringen van AI-chips aan Huawei, wat een schending van de exportwetgeving zou zijn.

TSMC benadrukt dat het bedrijf zich sinds september 2020 strikt aan de regels houdt en geen chips meer levert aan China. Enkele jaren geleden heeft de VS de export naar China van geavanceerde chips met Amerikaanse technologie beperkt, uit angst dat de technologie voor militaire doeleinden gebruikt zou worden. TSMC creëert 90 procent van deze chips, en sloeg dus de alarmbel na de bestelling. De Amerikaanse overheid blijft bezorgd over de mogelijkheid dat Huawei’s apparaten Beijing kan worden gebruikt voor spionage.

Ook Japan kreeg restricties opgelegd door de Verenigde Staten voor het exporteren van chips naar China. Die restricties doen de winst van het bedrijf fel dalen, ook al is Huawei China’s meest vooraanstaand technologiebedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.