Opnieuw-verkozen president Trump stelt een notoir criticus van grote techbedrijven voor als hoofd van de Amerikaanse FCC. Met die zet lijken verdere antitrust-onderzoeken een kwestie van tijd.
Opnieuw-verkozen president Donald Trump wil Brendan Carr aan het hoofd zetten van de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC). Die aanstelling is belangrijk voor de manier waarop technologiereuzen zoals Google, Meta en Microsoft zich kunnen gedragen. In Europa zijn dergelijke bedrijven al langer onderwerp van antitrust-onderzoeken, terwijl de VS zich traditioneel milder opstelden. Recent kwam daar echter verandering in en met Carr lijkt de jacht op ‘Big Tech’ echt geopend.
De aanstelling biedt zeldzame duidelijkheid. Trump wil onder andere een televisiepresentator van zijn favoriete show aan het hoofd van het Ministerie van Defensie zetten en schuift de door Democraten en Republikeinen geminachte Matt Gaetz, die verdacht wordt van mensenhandel en seksueel wangedrag, naar voren als Openbare Aanklager. Wat dat betekent voor het beleid, valt moeilijk te voorspellen.
Duidelijke (politieke) missie
Carr is daarentegen een ervaren regulator met een duidelijke missie: minder regels in het algemeen, meer regels voor de technologiereuzen, en afstraffingen voor media- en techbedrijven die volgens hem een politieke voorkeur hebben. Daarbij merken we op dat een pro-Trump-voorkeur niet onder vuur ligt.
lees ook
Trump (opnieuw) president: waar mag de techindustrie zich aan verwachten?
Carr omschrijft Apple, Meta, Google en Microsoft als een ‘censuurcartel’ dat ontmanteld moet worden. Hij lijkt van plan het mandaat van de FCC flink uit te breiden om de macht van de technologiereuzen aan banden te leggen. Waar de EU vooral reguleert gemotiveerd door eerlijke concurrentie, gaan de Amerikanen echter vier jaar aan politiek gemotiveerde regulatie tegemoet.
Grote impact
Tijdens de vorige termijn van Trump stond Ajit Pai aan het roer van de FCC. Die toonde toen hoe de instantie de macht heeft om de modale Amerikaan te treffen, onder andere door de netneutraliteit af te schaffen. Er is weinig reden om te twijfelen aan het feit dat Carr het uiterste uit de kan zal proberen te halen met de FCC.
We analyseerden eerder wat de overwinning van Trump zou betekenen voor de techsector. Daarin merkten we op dat deregulering van AI vermoedelijk aan de orde is, maar dat die plannen niet impliceren dat de techbedrijven een vriend in het Witte Huis hebben. Het lijkt erop dat de voorspelde vier zware jaren voor Google en consorten werkelijkheid zullen worden.