Telewerk onder druk van hogere energieprijzen

Bijna één op drie Belgen overweegt zijn werkgewoonten te veranderen onder impuls van de hoge energieprijzen. Thuiswerk is kop van jut.

28 procent van de Belgische werknemers overweegt zijn werkgewoonten aan te passen in een poging de energiefactuur te beperken. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Ipsos in opdracht van coworkingspecialist Silversquare, uitgevoerd bij 1.042 personen over de hele actieve bevolking, gekozen rekening houdend met variabelen zoals leeftijd, geslacht, regio en sociale klasse. Je kan de conclusie al raden: coworkings zijn een uitstekende oplossing volgens die partij.

Niet zelf verwarmen

Kijken we even door de reclame heen, dan tonen de cijfers wel aan dat de situatie op de energiemarkt ervoor zorgt dat thuiswerk minder populair wordt. Vooral in Brussel drukt de factuur zijn stempel. 44 procent geeft aan zijn gewoonten te zullen aanpassen, tegenover 31 procent in Wallonië en 23 procent in Vlaanderen.

Voor iets meer dan de helft van de bevraagden (51 procent) is de oplossing eenvoudig: zij willen opnieuw vaker naar kantoor trekken zodat ze hun huis niet hoeven te verwarmen. In Vlaanderen loopt dat zelfs op tot 63 procent, in Wallonië blijft het bij 35 procent en Brussel zit in het midden met 46 procent.

Beveiligingsuitdaging

Coworking is voor velen een oplossing, wat vooral aantoont dat de Belg niet graag de centjes voor de eigen factuur betaalt. De ambitie is niet zozeer om terug te keren naar kantoor, maar vooral om niet thuis te zitten waar de verwarming voor eigen rekening is. Dat toont dat telewerk meer is dan thuiswerk alleen. Een desktop bij een bureau thuis biedt zo niet de flexibiliteit van een laptop.

De cijfers illustreren dat mensen eigenlijk overal willen werken. Dat heeft implicaties voor de beveiliging. IT kan er zelfs niet meer op rekenen dat iemand thuis zit: publieke wifi van een coworking, koffiehuis of wie weet zelfs de lokale McDonalds zijn eveneens opties. Die realiteit maakt komaf met de illusie van perimeterbeveiliging en toont het belang van een zero trust aanpak.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home