Telenet rolt Docsis 3.1-modem uit zonder Wifi 6

telenet docsis 3.1 modems

Dit najaar start Telenet met de uitrol van de Docsis 3.1-modem. Die kan downstream-snelheden tot 10 Gbps aan. De pas aangekondigde gigabit-snelheden zullen ook met oudere Docsis 3.0-modems werken.

Vanaf dit najaar rolt Telenet zijn Docsis 3.1-modems uit. De opvolger van de huidige Docsis 3.0-modem is compatibel met theoretische downstream-snelheden tot 10 Gbps. Dat maakt het toestel toekomstbestendig, aangezien de Mechelse provider dergelijke snelheden nog niet aanbiedt. Een 1 Gbps-optie is intussen wel beschikbaar, maar die werkt volgens Telenet ook met de huidige Docsis 3.0-modem. Voordien was de maximale downloadsnelheid voor Telenetklanten nog 400 Mbps.

Wie intekent op de gigabit-speedboost, zal wel worden aangeschreven door Telenet om de modem te vernieuwen. De Docsis 3.1-standaard laat immers een efficiënter gebruik van het beschikbare spectrum toe voor de provider. Verder verloopt de uitrol gradueel.

Geen Wifi 6

De Docsis 3.1-modem komt in twee smaakjes: met en zonder draadloze functionaliteit. De versie zonder bestaat omdat het toegangspunt voor internet in veel gevallen niet optimaal ligt voor een draadloos netwerk. In dat geval zal Telenet met extra toegangspunten of powerlines werken om de draadloze connectiviteit wel succesvol naar de klant te krijgen.

De modem met draadloze functionaliteit heeft dezelfde Wifi 5 (802.11ac)-standaard aan boord dan de Docsis 3.0-modem. Dat is een gemiste kans, aangezien Wifi 6 intussen gefinaliseerd is. Zowel routers als endpoint-toestellen die de nieuwe standaard ondersteunen, zijn al op de markt. Verwonderlijk is die beperking echter niet. Telenet wilde de uitrol van Docsis 3.1 oorspronkelijk in het najaar van vorig jaar starten, nog voor de finalisering van Wifi 6. Dat plan liep echter vertraging op, net als de uitrol van gigabit-internet.

Gerelateerd: Wifi 6: wat is het en waar is de 802.11 naartoe?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home