Telecomtarieven vergelijken kan een flinke duit besparen

Businessman,Using,Mobile,Smart,Phone,With,Magnifying,Glass,.,Phone

De jongste nationale prijzenstudie van het BIPT toont aan dat er tot 241 euro per jaar kan worden bespaard door verschillende aanbieders te vergelijken.

Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) heeft een nationale vergelijkende prijzenstudie uitgevoerd. Daarin komt het BIPT tot de conclusie dat consument heel wat kunnen besparen door de tarieven van de verschillende aanbieders te vergelijken. Voor sommige profielen kan die besparing oplopen tot wel 241 euro per jaar. Het hoeft ook geen verrassing te zijn dat de grote, bekende merken nog altijd de duurste zijn.

Concurrentie laten spelen

Het BIPT koos voor de studie een methode die uitgaat van de behoeften van de consument, aan de hand van tien verschillende profielen. Op die manier kreeg het instituut een ruim en gevarieerd beeld van de markt. Het BIPT kwam tot de weinig verrassende conclusie dat de historische merken vaak tot de duurste van de markt behoren. Nochtans hebben die merken vaak een eigen, lowcostvariant. De consument kan de keuzemogelijkheden verruimen door aanbieders te mixen. Eén operator voor vaste diensten en een andere voor mobiele behoeften, bijvoorbeeld.

“Het loont absoluut de moeite om de concurrentie te laten spelen en alle beschikbare aanbiedingen te vergelijken”, zegt Jimmy Smedts, woordvoerder van BIPT. Zowel op het vlak van mobiele diensten als bij de vaste diensten en bundels zijn flinke besparingen mogelijk. Enerzijds door te vergelijken maar langs de andere kant ook door aanbiedingen te kiezen die zijn afgestemd op de behoefte van de gebruiker. Daarnaast loont het de moeite om op regelmatige basis de tariefplannen te vergelijken want die kunnen snel veranderen.”

Tariefvergelijker

Consumenten hoeven niet een dag vrij te maken om de websites van alle aanbieders af te lopen, op zoek naar het beste tarief. De prijzenstudie van met de tien vooraf bepaalde profielen is uiteraard een hulpmiddel. Op de site www.bestetarief.be kan de consument nog een stap verder gaan door het huidige pakket te vergelijken met de concurrentie. Aan de hand van de werkelijke verbruiksgegevens zal de site een lijst opmaken met de beste tariefplannen. De tariefvergelijker is trouwens accuraat want de wet verplicht dat alle bestaande tariefplannen worden opgenomen.

“Consumenten die van operator willen veranderen, hoeven daarvoor geen bergen te verzetten. Easy-Switch zorgt ervoor dat de nieuwe operator de opzeg van het oude contract regelt en de administratieve rompslomp tot een minimum beperkt. Het nummer van Easy Switch is terug te vinden op de klantenpagina van de operatoren”, besluit Smedts.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home