Sporttracker Strava legt per ongeluk geheime militaire locaties wereldwijd bloot

Strava, een populaire app voor het bijhouden van sportieve prestaties, blijkt per ongeluk de activiteiten van militairen wereldwijd bloot gelegd te hebben. Sinds november 2017 heeft het een wereldwijde hittekaart online staan, waarop te zien valt waar gebruikers allemaal sporten.

De Australische student Nathan Ruser ontdekte dat de app tegelijk iets anders bloot heeft gelegd. Zo is namelijk gebleken dat soldaten en inlichtingenpersoneel wereldwijd de app ook gebruiken. Daardoor is er een hittekaart gegenereerd die ook geheime locaties onthult en de routes die militairen lopen.

Geheimen openbaar

Om maar wat voorbeelden te noemen: de kaart onthult onder meer de locatie van de Amerikaanse militaire basis Lemonnier vlak buiten Djibouti City. Vlak daarbij blijkt een andere locatie te liggen, een kleinere basis, waar ook regelmatig gesport wordt. Het lijkt erop dat die kleinere basis een topgeheime locatie van de CIA is, een zogenaamde black site. Ook zijn er vaste sportroutes te zien rond het hoofdkwartier van de GCHQ, de Britse geheime dienst en rond het CIA-hoofdkwartier.

Als gevolg hiervan kijken militaire organisaties wereldwijd naar de mogelijkheid om fitnesstrackers helemaal te verbieden, zodat dit soort lekken in de toekomst voorkomen kunnen worden. In een poging dat te voorkomen, heeft Strava ondertussen met een blogpost gereageerd. Het stelt voor dat gebruikers wiens locatie niet bekend mag worden, het delen daarvan uitschakelen in het instellingenmenu. Hun gegevens worden dan niet verwerkt in de hittekaart.

Ook benadrukt Strave dat het geprobeerd heeft alle locaties die als geheim aangemerkt te staan weg te filteren. “We nemen de veiligheid van onze gemeenschap erg serieus en werken samen met vertegenwoordigers van het leger en de regering, om gevoelige gebieden die te zien zijn weg te filteren.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home