Het Belgische Sortbat neemt het Noorse Høyenergi over om samen een veilige en schaalbare oplossing te ontwikkelen voor het beheer van grote batterijen aan het einde van hun levensduur.
Sortbat, dochterbedrijf van Bebat, neemt 60 procent van het Noorse Høyenergi over om samen een veilige en schaalbare oplossing te ontwikkelen voor het circulair beheer van grote batterijen aan het einde van hun levensduur. De overname speelt in op de groeiende stroom afgedankte batterijen, met een eerste focus op Noorwegen, waar elektrische voertuigen sterk ingeburgerd zijn.
Krachten bundelen
Sortbat, een dochterbedrijf van Bebat, verwerft 60 procent van de aandelen van Høyenergi, dat in handen was van het Noorse Batteriretur. Bebat en Batteriretur behouden elk twintig procent. De overname speelt in op de verwachte toename van afgedankte batterijen in Europa, met een eerste focus op de Noorse markt. Noorwegen heeft een van de hoogste adoptiecijfers voor elektrische voertuigen, waardoor het nu al met grote volumes afgedankte EV-batterijen te maken krijgt.
lees ook
Imec creëert prototype solidstate-batterij met energiedichtheid van 1070 Wh/L
De twee bedrijven willen een geïntegreerde oplossing uitwerken voor het volledige traject van batterijbeheer. Dat gaat van diagnose, veilige verpakking en transport, tot ontladen, demontage, hergebruik van modules en recyclage van niet-herbruikbare onderdelen. De gecombineerde expertise moet zorgen voor veilige verwerking van batterijen uit onder andere elektrische voertuigen, maritieme toepassingen en industriële energieopslagsystemen.
Voorbereid op de toekomst
De overname wordt gepresenteerd als een noodzakelijke stap richting een circulaire economie. Volgens Peter Coonen, CEO van Bebat, zijn er vandaag nauwelijks complete oplossingen voorhanden voor het beheer van batterijen op het einde van hun levensduur. Hij benadrukt dat proactief handelen cruciaal is om tegen 2035, wanneer een groot deel van de huidige generatie batterijen zal uitvallen, klaar te zijn met schaalbare oplossingen.
De samenwerking wil ook inzetten op onderzoek en opleiding. In zowel België als Noorwegen worden R&D-centra en opleidingsprogramma’s voor technici opgezet. Daarmee willen de betrokken partijen niet alleen de technologische ontwikkeling versnellen, maar ook bijdragen aan de uitbouw van expertise in batterijveiligheid en circulair materiaalbeheer.