Smals en Belnet zetten schouders onder Europese blockchain

blockchain

Het Belgische onderzoeks- en onderwijsnetwerk Belnet en Smals, de ICT-dienstenleverancier voor de overheid, bouwen samen het Belgische luik van een nieuw Europees blockchainnetwerk dat op poten wordt gezet. Dat maken beide organisaties maandag bekend in een persbericht.

De samenwerking kadert in het European Blockchain Partnership (EBP). Daarmee wil de Europese Commissie het potentieel van blockchaintechnologie omzetten in een betere dienstverlening voor Europese burgers. Een twintigtal lidstaten, waaronder België, hebben zich in 2018 geëngageerd om een actieve bijdrage te leveren aan het project.

Centraal binnen het partnership staat de uitbouw van een European Blockchain Service Infrastructure (EBSI). Die infrastructuur zal bestaan uit een netwerk van onderling geconnecteerde knooppunten, die transacties kunnen maken en versturen om de blockchain bij te werken.

Grensoverschrijdend

De knooppunten zullen het fundament vormen om grensoverschrijdende digitale diensten te leveren, gebaseerd op blockchaintechnologie. Elke deelnemende lidstaat krijgt de verantwoordelijkheid over de exploitatie van knooppunten op nationaal niveau.

Belnet en Smals werden gevraagd om de Belgische bouwsteen van het gedistribueerde netwerk op te zetten, onder meer dankzij hun neutraliteit en expertise in het leveren van specifieke IT-diensten aan Belgische overheidsinstellingen.

Primeur

Het eerste Belgische knooppunt werd opgezet door Belnet en is sinds 12 februari volledig operationeel. Daarmee levert België als eerste een knooppunt af voor het Europese netwerk. De tweede Belgische node wordt ondertussen door Smals voorbereid.

“In een grensoverschrijdende context lijkt blockchain veelbelovend voor vertrouwensdiensten zoals digitale identiteiten, diploma’s, notariële akten of douane”, vertelt Frank Robben, CEO van Smals. “Met onze deelname aan EBSI hopen we te komen tot herbruikbare diensten voor softwareontwikkeling in een overheidscontext.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home