Semiconductormarkt kijkt aan tegen verdubbeling grondstofkosten

Bepaalde componenten die essentieel zijn voor de fabricage van chips, worden snel duurder. Dat zal zich laten voelen in heel de toeleveringsketen.

Het Japanse Showa Denko, dat chemicaliën maakt die onder andere door TSMC gebruikt worden in chipproductie, zal zijn prijzen opnieuw verhogen. Dat laat het bedrijf weten in een interview met Bloomberg. Dat gebeurde al tien keer dit jaar alleen. Covid-lockdowns maar ook stijgende energieprijzen zorgen ervoor dat het bedrijf intussen dubbel zoveel voor zijn producten moet vragen dan eerder geanticipeerd.

Alles wordt duurder

Chipfabrikanten worden eveneens met stijgende energieprijzen en schaarste geconfronteerd. Zij zullen de hogere kost van grondstoffen doorrekenen, wat zich zal laten voelen in de uiteindelijke prijs van microchips. Dat heeft dan weer invloed op de kostprijs van IT-apparatuur zoals servers en laptops, die door de schaarste al de hoogte in geklommen is. TSMC en Samsung lieten hun respectievelijke klanten al weten dat ze van plan zijn hun prijzen de hoogte in te duwen.

Beterschap is niet meteen op komst. Analisten verwachten daarom dat de chipmarkt zich wat zal stabiliseren na enkele jaren van enorme groei. Toch belooft ook 2022 financieel een goed jaar te worden voor alle betrokken partijen. De vraag is immers groot genoeg dat een prijsstijging de markt niet meteen doet krimpen.

Pech voor chips met minder marge

Goedkopere chips zoals simpele microcontrollers zullen waarschijnlijk weer kop van jut zijn. Die chips hebben al kleine marges, waardoor het tekort daarop het zwaarst doorweegt. Investeringen in nieuwe productiecapaciteit is niet interessant voor producenten, wat nog meer het geval is nu de benodigde grondstoffen duurder worden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home