SAP CEO McDermott verlaat na 17 jaar het bedrijf

sap

Bill McDermott legt zijn functie als CEO van SAP na 5 jaar neer. Hij heeft zelf besloten zijn contract niet te verlengen. SAP Executive Board-leden Jennifer Morgan en Christian Klein zijn benoemd tot co-CEO’s. McDermott ondersteunt ze tot eind van het jaar in een adviserende rol.

McDermott trad in 2002 in dienst bij SAP als hoofd van SAP Noord-Amerika. In 2008 werd hij co-CEO om vervolgens in 2014 de enige CEO te worden van het Duitse bedrijf in softwareoplossingen, aldus TechCrunch. Hij werd daarmee ook meteen de eerste Amerikaan die deze rol op zich mocht nemen.

“Dit is het moment voor iedereen om aan een opwindend nieuw hoofdstuk te beginnen en ik heb er alle vertrouwen in dat Jennifer en Christian uitstekend werk zullen verrichten. Ik kijk ernaar uit om hen te ondersteunen wanneer ze 2019 afronden en de basis leggen voor 2020 en daarna. Aan elke klant, partner, aandeelhouder en collega die hun vertrouwen in SAP hebben geïnvesteerd, kan ik alleen maar mijn oprechte dankbaarheid en blijvend respect overbrengen”, aldus McDermott in een verklaring.

Florerend

SAP floreerde onder leiding van McDermott. De jaarlijkse omzet en aandelenkoers van SAP bleven stijgen en hij nam de online survey softwaremakwer Qualtrics voor 8 miljard dollar over. Bovendien verwierf hij het bedrijfskosten en reismanagementbedrijf Concur voor 8,3 miljard dollar en SuccessFactors voor 3,4 miljard dollar. De overname van Qualtrics vergeleek hij met Apple’s overname van Next en Facebook’s overname van Instagram. “Qualtrics is voor SAP wat die fusies en overnames waren voor die geweldige bedrijven.”

Investering 1,35 miljard dollar

Wel heeft SAP de afgelopen maanden een aantal tekortkomingen gezien in de uitvoerende gelederen, met zowel SAP SuccessFactors COO Brigette McInnis-Day als Robert Enslin, de president en bestuurslid van SAP’s cloudbedrijf. Hij verliet SAP eerder voor Google Cloud. Ook de activistische investeerder Elliott Management maakte onlangs een belang van 1,35 miljard dollar in SAP bekend. Al is er geen reden om te denken dat het een met het ander te maken heeft. Een woordvoerder van Elliott Management liet weten geen ‘onmiddellijke reactie’ te hebben op het vertrek van McDermott.

Cloud

“SAP zou niet zijn wat het vandaag is zonder Bill McDermott. Hij heeft van onschatbare waarde bijgedragen aan dit bedrijf en hij was een belangrijke motor voor de overgang van SAP naar de cloud, die onze groei voor de komende jaren zal voeden. We danken hem voor alles wat hij voor SAP heeft gedaan. We feliciteren Jennifer en Christian ook met deze mogelijkheid om voort te bouwen op de sterke basis die we hebben voor de toekomst van SAP”, zegt Hasso Plattner, mede-oprichter van SAP en sinds mei 2003 voorzitter van de raad van commissarissen van SAP.

“Bill en ik hebben meer dan een jaar geleden besloten om de rollen van Jennifer en Christian uit te breiden, als onderdeel van een langetermijnproces om ze te ontwikkelen als onze volgende generatie leiders. We hebben vertrouwen in hun visie en mogelijkheden terwijl we SAP naar de volgende fase van groei en innovatie brengen.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home