Samsungbaas Lee Kun-hee gestorven

Lee Kun-hee, die Samsung omvormde tot de technologiereus die we vandaag kennen, is op 78-jarige leeftijd gestorven. Zijn zoon neemt het bedrijf naar alle waarschijnlijkheid over.

De baas van Samsung, Lee Kun-hee, is op 78-jarige leeftijd gestorven. Dat laat het bedrijf zelf weten. Lee was de tweede CEO van de Koreaanse technologiereus en staat sinds 1987 officieel aan het roer. Sinds een hartaanval in 2014 heeft zijn zoon Lee Jae-yong echter de feitelijke leiding van de technologiereus.

Kwaliteit

Lee drukte zijn stempel op het internationale technologielandschap. Hij vormde Samsung om tot de internationale gigant die we vandaag kennen. Bij zijn overname van het bedrijf zette hij volop in op kwaliteit, wat tot dat moment nog niet het geval was. Om die ambitie kracht bij te zetten, verbrandde hij inferieure telefoons en faxmachines ter waarde van bijna 50 miljoen dollar voor de ogen van 2.000 Samsung-werknemers die voor de gelegenheid uitgedost waren met een ‘quality first’-hoofdband.

Onder de leiding van Lee ontpopte Samsung zich tot marktleider in smartphones, tv’s, en geheugenchips. Het bedrijf heeft activiteiten die gaan van elektronica over schipconstructie tot levensverzekeringen. In Korea staat Samsung bekend als een ‘chaebol’: een enorm conglomeraat in familiehanden.

Fraude en omkoperij

De relatie tussen die chaebols en de Koreaanse overheid is erg gemoedelijk. Dat Lee als een vrij man stierf, is daar een illustratie van. De CEO werd tijdens zijn regeerperiode veroordeeld voor belastdingontduiking en omkoperij van voormalig Koreaans president Roh Tae-woo. De twee zaken eindigden met presidentiële gratie.

Lee Jae-yong lijkt de gedoodverfde opvolger van zijn vader. De huidige baas heeft heel wat trekjes van zijn vader, inclusief de voorliefde voor corruptie. Ook hij werd immers al veroordeeld voor omkoperij en bracht al 18 maanden in de gevangenis door. Een tweede rechtszaak in verband met fraude is nog lopende.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home