Samsung waarschuwt voor komend chiptekort bij smartphones

Auto-chips krijgen voorrang

chip wafer

Samsung Electronics, de grootste geheugenchipmaker ter wereld, waarschuwt voor mogelijke toeleverproblemen rond DRAM en NAND geheugenchips die in smartphones en tablets worden verwerkt.

De waarschuwing van Samsung komt er nadat bedrijven en overheden wereldwijd hun zorgen uiten rond de beperkte chipcapaciteit bij chipmakers wereldwijd. De onverwachte sterke groei in Q4 2020 binnen de auto-industrie zorgt daar voor een chiptekort, een gevolg van just-in-time-logistiek en beperkte extra ruimte binnen chipfabrieken.

Tal van overheden hebben moeten lobbyen met Samsung en TSMC, de enige twee chipmakers ter wereld met de nieuwste machines. Deze ongeziene praktijk zorgt ervoor dat er met producties moet worden verschoven. Daar bovenop komt de algemene groei naar meer elektronica sinds covid-19, wat de vraag naar chips nog hoger duwt. Het resultaat is een algemeen tekort dat de komende periode eerder erger dan beter zal worden.

TSMC en Samsung

Han Jinman, executive vice president van Samsungs memory chip business, waarschuwt dat mobiele toestellen waaronder smartphones en tablets ook problemen kunnen ondervinden. “Door de globale tekorten binnen de toeleverketen van chipfabrieken zullen de gevolgen binnenkort ook voelbaar zijn in andere markten.”

TSMC, de grootste processorfabrikant ter wereld, zegt aan ArsTechnica dat hun capaciteit volboekt is met activiteiten voor elke type sector. Om aan de plotse vraag te voldoen van de autofabrikanten, heeft TSMC chipcapaciteit van anderen moeten wegnemen.

lees ook

Laptoptekorten blijven mogelijk nog tot 2022 aanhouden

Samsung overweegt om heel dringend extra capaciteit bij te bouwen, maar het resultaat daarvan zien we pas na twee jaar ten vroegste. Clean rooms en gespecialiseerde hardware vragen om een heel specifieke aanpak en kan je niet vergeleken met klassieke industriebouw. Daarnaast zijn de chipfabrieken ook afhankelijk van de machines van het Nederlandse ASML die de basis vormen voor de nieuwste technologieën.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home