Groot productietekort in chipindustrie hindert beschikbaarheid hardware

A photo released May 28, 2019, at Computex 2019 shows a 10th Gen Intel Core processor wafer. 10th Gen Intel desktop processors unveiled at Computex enable fast, immersive experiences with up to 4 cores and 8 threads, up to 4.1 GHz max turbo frequency and up to 1.1 GHz graphics frequency. (Source: Intel Corporation)

De chipfabricage-industrie kan de vraag naar microchips niet bijhouden. De productie voor zowel hypermoderne chips als minder geavanceerde exemplaren loopt tegen de limiet aan, waardoor hardware moeilijk te verkrijgen is.

De hele semiconductor-industrie kreunt onder een enorme vraag. Aan de bovenkant van het spectrum volstaat de capaciteit niet om voldoende premium-chips te bakken, met tekorten tot gevolg. Denk daarbij aan de RTX 3000-reeks van Nvidia-gpu’s, waarbij je getrakteerd wordt op een wachtlijst wanneer je een exemplaar wil kopen. Niet enkel hypermoderne hardware is vandaag echter moeilijk te krijgen: ook klassieke componenten rollen moeizaam van de band.

Dat komt door een overbevraging van meer mature productieprocessen waarin fabrikanten de laatste jaren slechts weinig extra hebben geïnvesteerd. Tot die conclusie komt ExtremeTech. Nieuwe chips worden gefabriceerd op 300 mm-wafers, oudere productieprocessen maken nog gebruik van 200 mm-wafers. Die 200 mm-productielijnen bouwen chips voor onder andere IoT-toepassingen of standaard-connectiviteit. Bedrijven die microchips willen die hun ding doen en verder niet te duur zijn, komen automatisch bij de iets oudere productielijnen terecht. Het gaat hierbij om componenten in hardware die geen potten breken en waarover weinig geschreven wordt, maar die niet minder belangrijk zijn voor het eindproduct.

Moeilijk wisselen

De krimpende capaciteit van 200 mm-productielijnen zorgt ervoor dat ook deze nochtans vrij standaard chips moeilijk beschikbaar zijn. Dat heeft een impact op de algemene beschikbaarheid van technologie in de winkel vandaag.

Bovendien is het vrijwel onmogelijk voor chipdesigners om van productiefaciliteit te wisselen. Chips worden ontwikkeld voor een specifiek productieproces van een specifieke chipbakker. Wie naar een andere fabriek wil verhuizen, moet zijn chip aanpassen en dat is zeker in het geval van 200 mm-microchips een dure affaire die zichzelf niet noodzakelijk terugbetaalt.

Volgend jaar zal de capaciteit van 200 mm-wafers stijgen met 220.000 wafers per maand wereldwijd. In afwachting draait de hele industrie op volle toeren, zowel in het premiumsegment als de categorie daaronder. Tekorten zullen vermoedelijk dus nog even aanhouden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home