Samsung start ’s werelds grootste chipfabriek op voor productie EUV-geheugen

Samsung is gestart met de massaproductie van 16 Gb LPDDR5 DRAM. Dat supersnelle mobiele geheugen rolt van een splinternieuwe productielijn in wat de grootste chipfabriek ter wereld is.

De vraag naar geheugen mag dan een tijdelijke dip tegemoet gaan, dat houdt Samsung niet tegen om op sneltempo verder te innoveren. De semiconductorreus kondigt de start van massaproductie van LPDDR5 DRAM aan in een splinternieuwe fabriek bij zijn Pyeongtaek-complex. De productielijn maakt gebruik van 10 nm EUV om A6 GB LPDDR5 te maken. Het geheugen krijgt een snelheid van 6.400 Mbps mee, wat zestien procent meer is dan voorganger 12 Gb LPDDR5. De chips zijn bovendien 30 procent kleiner dan hun voorgangers.

EUV

Dat Samsung voor de productie van het 16 Gb-geheugen op EUV-vertrouwt, is een technische overwinning. Alle chipfabrikanten willen overstappen van Deep UV naar Extreme UV, maar dat is een erg uitdagend proces. EUV is een vorm van lithografie die gebruik maakt van licht met een erg kleine golflengte. De golflengte van die straling correspondeert met de nauwkeurigheid van het productieproces. Je kan het licht zien als het potlood waarmee een chipfabrikant zijn chips moet tekenen. Een fijnere punt zorgt voor meer details op een kleinere oppervlakte.

Momenteel gebruikt Samsung acht geheugenchips om zo een 16 GB-pakket te maken voor klanten. Onder die klanten vallen fabrikanten van mobiele toestellen. Samsung mikt zowel op high end telefoons als op foldables. Het snelle en kleine geheugen biedt meer ruimte voor componenten zoals batterijen in dergelijke toestellen.

De nieuwe fabriek meet 128.900 vierkante meter en is zo de grootste semiconductorfabriek in de wereld. Het gebouw maakt deel uit van een bestaand complex in Pyeongtaek dat in totaal 289.000 vierkante meter meet. De eerste fabriek ging pas in 2017 online. Het formaat en de snelheid waarmee Samsung uitbreidt, geven je een idee van het innovatietempo dat nodig is in de geheugenwereld.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home