Samsung investeert omgerekend 104 miljard euro in zijn semiconductor-business. Het bedrijf wil tegen 2030 aan de top staan in de productie van logische chips, en zo gevestigde waarden als Intel en Qualcomm voorbijsteken.
In 2030 wil Samsung de voornaamste fabrikant van logische processors ter wereld zijn. Daarvoor rekt het bedrijf 104 miljard euro uit. Dat geld zal voor het grootste deel gaan naar de uitbreiding van het R&D-departement, maar ook de productie krijgt een cash-injectie. In totaal plant Samsung 15.000 nieuwe werkkrachten aan te trekken.
Geavanceerde fabs
Samsungs semiconductor-afdeling is vandaag goed voor ongeveer twee derde van de omzet van de hele groep. De monsterwinsten worden vooral gedreven door de productie van geheugen, waar Samsung absolute marktleider is. Dalende prijzen maken geheugenproductie echter minder rendabel. Bovendien beseft Samsung dat het als chipbakker aan de absolute top staat, en van de meest geavanceerde fabs ter wereld heeft. Momenteel werken de Koreanen bijvoorbeeld volop aan een 7 nm EUV-productielijn.
Dat Samsung zijn zinnen nu zet op de productie van logische chips, kan op termijn voor een belangrijke verschuiving in de markt zorgen. Momenteel is Intel daar kampioen. Het ontwikkelt en bakt z’n eigen chips, en is zo marktleider. Chipdesigners zoals AMD en Qualcomm kloppen aan bij derde voor de productie van hun ontwerpen. TSMC is daarvoor de grootste partij, al is Samsung niet vies van werk voor derden en verkoopt het net als de Taiwanezen productiecapaciteit.
Concurrentie
Vermoedelijk zit daar de grootste potentiële winst voor het bedrijf. De infrastructuur en kennis die Samsung vandaag al heeft, volstaan als fundering om frontaal de aanval in te zetten op onder andere TSMC en GlobalFoundries. Hogere en geavanceerdere productiecapaciteit is dan weer een nachtmerrie voor Intel. Dat verwierf het afgelopen decennium een haast monopolistisch marktaandeel onder andere omwille van de tandem ontwikkeling-productie. Intel-fabs waren lang de meest geavanceerde ter wereld, wat concurrentie moeilijk maakte.
Als derden plots toegang krijgen tot fabs die Intel evenaren (of vandaag zelfs al overtreffen), en de capaciteit van die fabs de hoogte in gaat, wordt het concurrentielandschap een stuk spannender. Voor de fabrikanten zelf is dat een winstgevende situatie, en daar plant Samsung zelf meer dan een graantje van mee te pikken.
Gerelateerd: Samsung investeert zwaar in Extreme UV