Aandeelhouder-activisten van Salesforce willen raad van bestuur ontwrichten om Slack en Tableau te verkopen

Salesforce

Twee aandeelhouder-organisaties richten hun pijlen op Salesforce om grote recente overnames zoals Slack en Tableau van de hand te doen. Omdat de hele raad van bestuur jaarlijks wordt verkozen, is de situatie precair.

Update 31/01 11u: Elliott Management heeft drie nieuwe leden aangesteld binnen de raad van bestuur. Het gaat om Mason Morfit, CEO bij ValueAct Capital, Arnold Donald, ex-CEO bij Carnival Corporation en Mastercard CFO Sachin Mehra. De drie heren vervangen Sanford Robertson en Alan Hassenfeld die allebei sinds 2003 in de raad van bestuur zetelen. Ook huidig co-CEO Bret Taylor wordt vervangen, nadat die vorig jaar al liet weten dat hij zou vertrekken.


Origineel verhaal 27/01 9u: Op dit ogenblik wordt Salesforce in het vizier genomen door twee organisaties die een belangrijk aandeel in het bedrijf hebben: Starboard Value en Elliot Management. In tandem eisen ze dat Salesforce grondig gaat besparen. Eerder dit jaar kondigde de cloudgigant al een ontslagronde van ongeveer 8.000 werknemers en moest ook de kantoorruimte op de schop.

Beide aandeelhouder-organisaties willen nu dat Salesforce een stap verder gaat. De huidige werknemers hebben daarom schrik dat de recente ontslagronde niet de enige zal zijn in 2023.

Starboard Value en Elliot Management richten zich met hun activistische methode niet specifiek op meer ontslagen, maar op het verkopen van recente overnames. In 2018 kocht Salesforce nog Mulesoft voor 6,5 miljard dollar. Een jaar later nam het datavisualisatiespecialist Tableau over voor 15,7 miljard dollar. In 2020 volgde Slack voor een indrukwekkende 27,7 miljard dollar.

lees ook

Wat Tableau en Salesforce voor elkaar kunnen betekenen

De activistische aandeelhouders kunnen Salesforce CEO Marc Benioff dwingen om belangrijke beslissingen te nemen. Zelfs nieuwe, strengere regels rond thuiswerk behoren tot de mogelijkheid.

Raad van bestuur met jaarlijks mandaat

Waarom is de situatie zo precair binnen Salesforce nu Starboard Value en Elliot Management de rug rechten? Omdat de cloudgigant in tegenstelling tot de meeste andere technologiebedrijven zijn raad van bestuur maar een mandaat geeft van één jaar.

Belangrijke aandeelhouders nemen vanzelfsprekend een zitje in aan de tafel. Wanneer twee instanties activistische gedachten ambiëren en ze krijgen de rest van de aandeelhouders mee in het verhaal, dan kunnen ze de controle nemen over Salesforce.

lees ook

Welke plaats heeft Slack binnen Salesforce?

Volgens Business Insider bezetten vijf leden van de raad van bestuur, waaronder CEO Marc Benioff, al vijftien jaar hun zitje. Die lange periode, in combinatie met dure overnames en andere beslissingen, dwingen Starboard Value en Elliot Management om een activistisch standpunt in te nemen.

Het is voorlopig koffiedik kijken hoe de situatie bij Salesforce zal evolueren het komende jaar. Zetten de twee grote aandeelhouders met hun standpunt een reeks aan raderen in gang? Of is dit een storm in een glas water en volgen de rest van de aandeelhouders het traject dat de cloudgigant de afgelopen jaren heeft bewandeld? Eén ding is zeker: 2023 wordt een uitdagend jaar voor Salesforce om opnieuw alle neuzen in dezelfde richting te krijgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home