Het verlies van auteursrechten wordt slechts gedeeltelijk gecompenseerd in het loon van Belgische IT-ers. Alternatieve compensaties, zoals mobiliteitsbudgetten, nemen dan weer toe.
In de Tech Reward Survey neemt Hudson salarispakketten in de Belgische IT-sector onder de loep. Lonen liggen gemiddeld lager sinds het fiscale gunstregime voor auteursrechten grondig werd hervormd voor de sector. Hudson ziet een salarisdaling van gemiddeld 9 procent.
IT-werknemers verloren gemiddeld 640 euro per maand aan auteursrechten, berekent Hudson. Dit vertegenwoordigde voor velen 20 procent van hun basissalaris. Na de hervorming past nog slechts 3 procent van de bedrijven dit voordeel toe, wat een daling van 9 procent in het totale salarispakket veroorzaakt. Vooral functies zoals developer en functional analyst worden het zwaarst getroffen, met een loonverlies dat oploopt tot 20 procent.
Deels gecompenseerd
Hoewel werkgevers dit proberen op te vangen met andere vergoedingen, zoals forfaitaire kostenvergoedingen en maaltijdcheques, blijkt de compensatie vaak ontoereikend. Veel bedrijven bieden daarnaast een mobiliteitsbudget of milieuvriendelijke voertuigen aan om het verlies te dempen.
lees ook
Lees hier wat je als IT’er mag vragen als brutoloon
Zo gebruikt inmiddels 35 procent van de techbedrijven een wettelijk mobiliteitsbudget, wat aanzienlijk hoger is dan de 10 procent in andere sectoren. Daarnaast biedt 75 procent van de bedrijven de keuze voor milieuvriendelijke voertuigen. Dit heeft geleid tot een sterke toename van elektrische of hybride wagens binnen de sector, van 17 procent vorig jaar naar 44 procent dit jaar.
Loonkloof
Ondanks positieve stappen blijft de loonkloof in de techsector een probleem, vooral op hogere functieniveaus. De algemene loonkloof is relatief klein, maar in 25 procent van de bedrijven bedraagt de kloof nog steeds meer dan 5 procent, meestal in het voordeel van mannen. Vooral kleine organisaties scoren slecht op dit vlak. Hoewel de sector vooruitgang boekt, blijft gendergelijkheid een belangrijk aandachtspunt, vooral in leidinggevende functies.
“De techsector mag zich niet blindstaren op de algemene loonkloof. Naarmate het functieniveau stijgt, zien we nog steeds een salarisvoordeel voor mannen en een ondervertegenwoordiging van vrouwen in leidinggevende posities. De sector heeft al belangrijke stappen gezet, maar er is nog veel werk te doen om echte gelijkheid te bereiken”, besluit Wouter Beuckels, senior manager bij Hudson.