Rusland krijgt meer dan 1.000 geavanceerde servers via Indiase farmaceut

Een farmaceutisch bedrijf uit Mumbai verkoopt geavanceerde AI-technologie aan Rusland.

Shreya Life Sciences drijft lucratieve handel met Rusland in geavanceerde AI-chips. Van april tot augustus dit jaar zouden er 1.111 servers van Dell Technologies Inc. naar Rusland zijn verscheept. Dat weet Bloomberg News na het analyseren van gegevens van ImportGenius en NBD.

Groeiende rol van India

Het gaat om Dell PowerEdge XE9680-servers met high-end H100 AI-processoren van Nvidia. De totaalwaarde van de zendingen zou zo’n 300 miljoen dollar bedragen. De servers en krachtige chips van Nvidia zijn onderhevig aan strenge exportregels, opgelegd door de VS en Europa. Zo is verkoop aan China uit den boze, maar mag ook Rusland geen Westerse chips importeren. De regels moeten voorkomen dat de krachtige servers voor militaire toepassingen gebruikt worden.

Dell, Nvidia en AMD houden zich netjes aan de exportregels, maar derde landen met minder affiniteit met het Westen proberen die te omzeilen. Handel drijven met Rusland is echter niet illegaal in India. Shreya Life Sciences importeert de servers via Maleisië en verkoopt ze vervolgens aan Russische handelaren. Daarom staat India al langer op de radar van Westerse regeringen. Ondanks pogingen om de export naar Rusland te doen stoppen, blijft India verder doen door geopolitieke en economische voordelen.

Rusland krijgt geen toegang meer tot moderne Westerse chips sinds de inval in Oekraïne. (AI)-hardware is echter relevant voor allerhande onderzoek, inclusief militaire toepassingen. Rusland schijnt er voorlopig redelijk goed in te slagen om via omwegen toch aan verboden materiaal te raken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.