RPA kent heropleving in trend naar hyperautomatisering

robotic process automation rpa

Robotic Process Automation (RPA) ondergaat momenteel een renaissance als onderdeel van een grotere trend naar hyperautomatisering. Dat stelt Gartner in een rapport over de belangrijkste technologietrends voor 2020.

Het concept van procesautomatisering bestaat al veel langer, onder meer in de vorm van screen scraping, maar RPA wordt gezien als een belangrijke evolutie van de techniek. De softwareplatforms die vandaag op de markt zijn, worden eindelijk als voldoende betrouwbaar, veerkrachtig en schaalbaar gezien voor gebruik in grote ondernemingen.

Gartner noemt het een renaissance van de technologie. In 2018 groeide de markt voor RPA-software met meer dan 60 procent en die groei zette zich ook in 2019 stevig door. Robotic Process Automation is vandaag het snelst groeiende segment in bedrijfssoftware.

De markt bevindt zich bovendien in een fase van disruptie, omdat leveranciers veel geld investeren in onderzoek en ontwikkeling om hun oplossingen opnieuw te definiëren en zich te onderscheiden. Nieuwe aanbiedingen, nieuwe leveranciers en nieuwe modellen duiken in snel tempo op.

Hyperautomatisering

De ontwikkelingen op de RPA-markt passen volgens Gartner in een bredere trend van hyperautomatisering. Dat verwijst naar een aanpak waarbij organisaties snel zoveel mogelijk bedrijfsprocessen identificeren en automatiseren met behulp van een combinatie van technologische hulpmiddelen, waaronder RPA.

“Met hyperautomatisering breiden we simpelweg het idee uit van wat nog geautomatiseerd kan worden, buiten individuele taken en eenvoudige processen”, schrijft Guy Kirkwood, chief evangelist bij UiPath in een blogpost. UiPath is vandaag de marktleider in Robotic Process Automation.

“Door RPA te combineren met machine learning, natural language processing (NLP) en artificiële intelligentie (AI) en meer, kunnen bedrijven complexe, langlopende processen automatiseren – zelfs die waarvoor uitzonderingsverwerking en menselijke tussenkomst vereist is”, legt Kirkwood uit.

Lagere operationele kosten

Gartner voorspelt dat hyperautomatisering, in combinatie met vernieuwde operationele processen, de operationele kosten van bedrijven tegen 2024 met 30 procent zal verlagen. Bovendien zal het gebruik van RPA tegen 2023 naar verwachting met 30 procent toenemen in zogenaamde front-office functies, die contact maken met de klant.

“Met hyperautomatisering kan je het soort organisatie-efficiëntie bevorderen dat een verschil maakt in alles van de dagelijkste activiteiten van je bedrijf tot je bedrijfsresultaten, en de tevredenheid van klanten en werknemers”, besluit Kirkwood.

Lees ook: Het wat, waarom en wanneer van Robotic Process Automation, waarin we onderzoeken wat de voordelen en valkuilen zijn van RPA om rekening mee te houden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home