Revolutie bij Intel: spin-off van chipfabriek, vertraging EU-fabriek in Duitsland en chips voor AWS

Intel zit in zwaar water. CEO Pat Gelsinger neemt enkele drastische beslissingen om schoon schip te maken.

Intel CEO Pat Gelsinger kondigt in een bericht aan alle werknemers enkele belangrijke strategische stappen voortzetting van zijn transformatieproces. De nadruk ligt op een intensievere samenwerking met Amazon Web Services (AWS) door middel van custom chips. Verder streeft het Intel naar een efficiëntere bedrijfsvoering met een sterkere focus op zijn foundry-divisie en kostenbesparingen.

Uitbreiding samenwerking met AWS

Een van de meest opvallende aankondigingen is de uitbreiding van de samenwerking met AWS. Intel en AWS hebben een meerjarig, miljardencontract getekend dat zowel de productie van een op maat gemaakte AI-chip als een aangepaste Intel Xeon 6-chip omvat.

Deze chips zullen worden geproduceerd op Intel’s nieuwste technologieplatforms, respectievelijk Intel 18A en Intel 3. De samenwerking bouwt voort op de bestaande relatie tussen de twee bedrijven, waarbij Intel al Xeon Scalable-processors levert aan AWS.

Deze nieuwe stap past binnen Intel’s bredere “better together”-strategie, waarin het bedrijf zijn geïntegreerde aanbod van foundry-diensten, infrastructuur en x86-producten als competitief voordeel ziet.

Gelsinger benadrukte dat Intel op dit moment een groeiend aantal klanten heeft in zijn foundry-divisie, wat volgens hem bewijst dat de vraag naar de geavanceerde verpakkingstechnologieën van Intel toeneemt. De deal met AWS is een belangrijke stap in het positioneren van Intel als een belangrijke speler in het foundry-segment.

Onafhankelijke Intel Foundry-divisie

Een andere belangrijke aankondiging is de oprichting van Intel Foundry als een zelfstandige dochteronderneming binnen het bedrijf. De eerste geruchten hierrond doken begin september al op. Deze nieuwe structuur moet de groei van Intel’s foundry-divisie stimuleren door klanten en leveranciers een duidelijker onderscheid te bieden tussen de chipfabriek en andere Intel-bedrijven.

lees ook

Intel verliest terrein en stelt Innovation-conferentie uit

Tegelijkertijd biedt de onafhankelijkheid van Intel Foundry de mogelijkheid om toekomstige financieringsbronnen te verkennen en de kapitaalstructuur te optimaliseren om verdere groei te ondersteunen.

De leiding van Intel Foundry blijft rapporteren aan CEO Pat Gelsinger, maar de divisie zal bestuurd worden door een aparte raad van bestuur met onafhankelijke directeuren. Dit moet zorgen voor meer transparantie en verantwoordelijkheidsgevoel binnen het bedrijf.

Intel is van plan om de productiecapaciteit wereldwijd uit te breiden, met name in Europa en de VS. Tegelijk kondigt Gelsinger aan dat projecten in Polen en de chipfabriek in Duitsland met twee jaar worden uitgesteld vanwege de verwachte marktvraag.

Intel-CEO Pat Gelsinger

Kostenbesparingen en efficiëntie

Een belangrijk onderdeel van Intel’s bredere transformatiestrategie is het creëren van een concurrerender kostenstructuur. Het bedrijf kondigde aan dat het op schema ligt om zijn doel van 10 miljard dollar aan kostenbesparingen te realiseren. Het wil die onder andere realiseren met herstructurering van de wereldwijde vastgoedportefeuille en een afname van de personeelsomvang met 15.000 werknemers tegen het einde van het jaar.

Intel heeft al de helft van dit aantal bereikt door middel van vrijwillige vervroegde pensionering en andere afvloeiingsregelingen. Naast personeelsbesparingen zal Intel ook twee derde van zijn vastgoed wereldwijd afstoten. Dit maakt deel uit van de bredere strategie om het bedrijf slanker en efficiënter te maken.

Toekomstvisie van Intel

De aankondigingen van Gelsinger onderstrepen Intel’s vastberadenheid om zich aan te passen aan de veranderende markt en tegelijkertijd zijn leidende positie in de halfgeleiderindustrie te behouden.

Door te investeren in op maat gemaakte chipproductie voor bedrijven zoals AWS en door zijn betrokkenheid in nationale veiligheidsprogramma’s te versterken, bouwt Intel aan een toekomst waarin het bedrijf beter gepositioneerd is om te concurreren in een steeds complexere technologische wereld.

lees ook

Komt het nog goed met Intel?  

Met een focus op efficiëntie, kostenbesparing en technologische innovatie verwacht Intel zijn marktaandeel te versterken en zijn groeipotentieel te maximaliseren. Gelsinger benadrukte dat dit de grootste transformatie van Intel in meer dan vier decennia is en dat het bedrijf vastbesloten is om sterker uit deze periode van verandering te komen.

De slapende reus is wakker geschoten. Waar we begin deze maand onszelf nog afvroegen of het nog goed komt met Intel, lijkt ons dit een stap in de juiste richting. De crisissfeer kan nu gaan liggen. Voorlopig, want het bedrijf blijft in zwaar water vertoeven. Intel CEO Pat Gelsinger weet wat doen de komende maanden en jaren.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home