‘Recht om vergeten te worden’ geldt nu ook voor valse informatie

eu recht

De EU breidt het ‘recht om vergeten te worden’ uit. Zoekmachines zijn voortaan verplicht om zoekopdrachten over jou te verwijderen als je kan aantonen dat deze valse informatie bevatten.

Het recht om vergeten te worden moet burgers beschermen tegen privacygevoelige of schadelijke informatie (zoals adressen, banknummers, expliciete foto’s …) die openbaar te vinden is op het internet. Je kan je beroepen op het recht om zoekopdrachten te laten verwijderen door zoekmachines zoals Google en Bing. Het Europese Hof van Justitie heeft met een uitspraak op 8 december vastgelegd dat dit vanaf nu ook geldt voor informatie die – bewijsbaar – onjuist is.

De aanleiding van de uitspraak was een rechtszaak die twee investeringsmanagers hadden aangespannen tegen Google. Zij wilden een kritisch artikel laten verwijderen uit de zoekopdrachten gelinkt aan hun naam, omdat het volgens hen gebaseerd was op foute informatie. Google ging daar aanvankelijk niet op in, maar de Europese rechtbank gaf hen dus toch gelijk. Google verklaart aan Politico akkoord te gaan met de uitspraak.

Langs de ene kant is het een positieve zaak dat het recht om vergeten te worden burgers beschermt tegen foutieve informatie die hen mogelijk kan schaden. Maar langs de andere kant zet deze uitspraak ook een handig precedent voor wie kritische meningen wil doen verstommen. Ook geeft de uitspraak voer voor discussie over de grijze zone van satire.

Hoe laat je zoekopdrachten verwijderen uit Google?

We nodigen je uit om je naam eens te Googelen; het zal je verbazen hoeveel informatie over jezelf met een simpele zoekopdracht te vinden is. Wil je een bepaalde zoekopdracht laten verwijderden, dan dien je dit formulier in te vullen. Elk verzoek moet door een werknemer van Google behandeld worden. Gaat Google akkoord, dan schrapt het die bewuste pagina uit de zoekresultaten.

Let op: dit betekent niet dat de schadelijke info volledig van het internet verwijderd is. Om alle sporen uit te wissen, dien je nog eens apart contact op te nemen met de webbeheerder van die pagina.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home