Qualcomm combineert AI en 5G in nieuw platform

Qualcomm lanceert met het RB5-platform een oplossing op maat van robots en drones. Daartoe combineert de hardware AI-acceleratie en 5G.

Chipbouwer Qualcomm volgt de RB3-chipset op met het splinternieuwe RB5-platform. RB5 is net als zijn voorganger een set van hardware gebouwd om robotica en drones aan te drijven. Qualcomm mikt op mobiele toestellen die autonoom duur hun omgeving kunnen navigeren.

RB5 combineert chips, software en tools voor ontwikkelaars in één platform waar fabrikanten mee aan de slag kunnen om hun robots of drones van intelligentie te voorzien. De rekenkracht is afkomstig van een SoC gebaseerd op de Snapdragon 865. De chip werd geoptimaliseerd voor AI-acceleratie en ondersteunt 4G en 5G, inclusief millimeterwave-verbindingen.

Camera’s en navigatie

Centraal in de navigatiecapaciteiten van het RB5-platform staat computer vision. Daarom kan de processor 8K of 5K HDR-video in realtime verwerken, of 200 megapixel-foto’s analyseren. De pixels kunnen afkomstig zijn van maximaal zeven verschillende camera’s. De beelden worden ingezet voor navigatie en mapping. De rekenkracht daarvoor komt van een image signal processor gecombineerd met de Qualcomm Hexagon Tensor Accelerator.

Een startpakket voor ontwikkelaars bevat naast de chip alvast een 12 megapixel-hoofdcamera samen met enkele gespecialiseerde camera’s voor dieptezicht, tracking en time-of-flight. Ontwikkelaars schrijven voor het RB5-platform via een SDK voorzien door Qualcomm. Die ondersteunt onder andere neurale netwerken, machine vision, objectherkenning en obstakeldetectie.

Qualcomm mikt met RB5 enerzijds op consumentgeoriënteerde toepassingen zoals grasmaaierrobots, maar heeft ook commerciële en industriële toepassingen in het achterhoogd. De focus lijkt op drones te liggen. Met de RB5-hardware kunnen autonome vliegtuigjes zelf langs obstakels navigeren en speuren naar problemen of de omgeving in kaart brengen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home