Progress neemt documentbeheerplatform ShareFile over voor 875 miljoen dollar

Het Amerikaanse IT-bedrijf Progress heeft aangekondigd dat het ShareFile, een platform voor documentbeheer, wil overnemen voor 875 miljoen dollar in contanten en krediet.

De overname zal naar verwachting voor 30 november worden afgerond en zal het portfolio van Progress versterken met tools die bedrijven helpen efficiënter samen te werken en documenten veilig te delen.

“Bedrijven moeten hun effectiviteit verbeteren bij het bedienen van klanten, terwijl ze tegelijkertijd hun processen stroomlijnen om efficiëntie, beveiliging en naleving te waarborgen,” zegt Progress CEO Yogesh Gupta. Hij voegt toe dat ShareFile klanten zal profiteren van de uitgebreide productportfolio en de sterke klantenfocus van Progress.

ShareFile, opgericht in 2005 door Jesse Lipson, begon als een eenvoudig platform om bestanden te delen via web-gebaseerde mappen. Lipson, een autodidact programmeur, ontwikkelde ShareFile nadat enkele van zijn webdesignklanten vroegen om een tool voor het uitwisselen van bestanden. Zonder externe financiering groeide het platform uit tot drie miljoen gebruikers in 2011. Hetzelfde jaar werd ShareFile overgenomen door Citrix, waarna het platform uitgroeide tot 40 miljoen gebruikers. Citrix integreerde ShareFile in verschillende producten voor de zakelijke markt, maar bleef het ook als zelfstandige dienst aanbieden.

In 2023 werd ShareFile onderdeel van Cloud Software Group, een holding van Citrix en dataleverancier Tibco. ShareFile biedt tegenwoordig een breed scala aan zakelijke tools, waaronder beveiligde portals voor het delen van bestanden, e-handtekeningen, en oplossingen die voldoen aan regelgeving voor gezondheidszorg en financiële diensten. Ook maakt ShareFile het mogelijk om data op locatie vanuit lokale datacenters te gebruiken.

lees ook

Déjà vu: kritieke kwetsbaarheid in MOVEit

Financiële impact en marktpositie

Volgens Thomas Krause, CEO van Cloud Software Group, zal ShareFile voor Progress naar verwachting 240 miljoen dollar aan jaarlijkse inkomsten genereren, met een klantenbestand van 86.000 bedrijven. De markt voor zakelijke bestandsdeling is lucratief, met een waarde van 9,5 miljard dollar in 2023 volgens TechCrunch. Hoewel ShareFile niet tot de grootste spelers behoort — Google Drive, Dropbox en Microsoft OneDrive hebben een groter marktaandeel — is het potentieel voor inkomsten aanzienlijk in deze sector.

Progress blijft zich richten op groei door gerichte overnames, zoals deze van ShareFile. Het bedrijf kondigde aan zijn kwartaaldividend op te schorten om kapitaal vrij te maken voor schuldenaflossing, wat volgens Gupta de liquiditeit voor toekomstige overnames en aandeleninkoop zal vergroten.

Gevolgen voor Progress

Dit is de eerste overname van Progress in 2024. Het in Burlington, Massachusetts gevestigde bedrijf, opgericht in 1981, kampt echter met een daling van de omzet, waaronder een daling van 2,3 procent in het tweede kwartaal van het fiscale jaar. Progress verwacht desondanks dat de opbrengsten en winst per aandeel in het derde kwartaal boven verwachting zullen uitvallen.

De overname van ShareFile biedt Progress een kans om zijn aanbod te versterken in een concurrerende markt, terwijl het bedrijf blijft werken aan het herstellen van de schade veroorzaakt door een datalek in zijn MOVEit-tool vorig jaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home