Nieuwe tarieven voor privékopie doen prijzen computers en printers stijgen in 2022

laptop

In 2022 zullen consumenten wellicht op meer verschillende elektronische toestellen een privékopievergoeding betalen. Dat delen Agoria, de federatie van Belgische technologiebedrijven en Auvibel mee.

Door de privékopievergoeding stijgen de prijzen van computers, printers, smartphones en externe harde schijven in 2022. Concreet zal er 4 euro bijkomen voor een computer of smartphone die wordt gekocht voor privégebruik. Op een externe harde schijf betaal je 5 euro extra en bij een printer komt er 2,50 euro bij.

Gemengd gebruik

In een hybride werkwereld is het niet ongewoon dat computers voor gemengd gebruik dienen. In dat geval wordt het lastig, aangezien reeds een regeling bestaat voor computers die professioneel worden gebruikt. Om in dat geval te bepalen onder welke regeling de computer valt, wordt een lijst opgemaakt van computertypes die voor professioneel gebruik dienen.

Vernieuwing tarieflijst uit 2013

De vergoeding is overigens niet nieuw, maar de huidige tarieflijst is wel gedateerd. De Belgische en Europese wetgeving zijn namelijk van mening dat consumenten privékopies kunnen maken van auteursrechtelijke beschermde werken, zonder dat de rechthebbende dat vooraf goedkeurt. Daarom bestond de privékopievergoeding al voor onder andere dvd’s, cd’s en MP3-spelers, waarmee het mogelijk was kopieën te maken in 2013.

Aan de lijst van 2013 voegen de partijen nu computers, printers en e-readers toe. Voor de overige elektronische toestellen wordt de vergoeding opnieuw berekend.  

lees ook

Overheid wil auteursrechten in IT-sector aan banden leggen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home