Potentieel risico rond nationale cryptomunten zorgt voor dalende interesse

bitcoin ethereum crypto

Landen zijn minder geneigd om een eigen nationale cryptomunt te introduceren vergeleken met vorig jaar. Het enthousiasme is gedaald, omdat het risico te groot is. Ondanks het risico experimenteren banken wel om de technologie te evalueren.

Een eigen nationale cryptomunt zal er niet snel komen. Dat vertelt Thomas Moser, bestuurslid van de Zwitserse Nationale Bank, aan Business Insider. “In het begin was er heel veel enthousiasme om een eigen cryptomunt te starten. Dat enthousiasme minderde omwille van de mogelijke implicaties rond financiële stabiliteit.”

Experimenteren

Moser legt de nadruk op die stabiliteit en plaatst het enthousiaste technische onderdeel van elke cryptomunt op de achtergrond. Er zijn heel wat banken en overheden die met cryptomunten experimenteren, zoals de Japanse J-coin en Zweedse e-krona.

“Iedereen wacht op de eerste die het gaat proberen. Het houdt steek om een elektrische versie van een bankbriefje te maken, maar de implicaties zijn behoorlijk groot.” Moser kent de voordelen van een cryptomunt, maar de onbekende risico’s die potentieel bijzonder groot kunnen zijn doen de balans kantelen.

De banken zijn met de huidige trend van andere cryptomunten eerder sceptisch geworden. Vooral de economische implicaties van een eigen nationale cryptomunt zijn een belangrijke factor. Hij geeft daarrond een duidelijk voorbeeld.

Lastige bankbriefjes

“Het is bijzonder lastig om je volledige bankrekening bij te houden met al die bankbriefjes. Cryptomunten daarentegen kan je met één druk op de knop digitaal bij jou bewaren. Dat maakt het allemaal heel volatiel. In goede tijden kan je alles op de bank houden, maar wanneer het minder gaat verplaatst iedereen zijn digitale cryptomunten op zijn eigen toestel. Dit zijn dingen waarover we moeten nadenken.”

Cryptomunten zijn in feite een concurrent voor bankrekeningen. Moser benadrukt dat we heel goed moeten nadenken voordat we hiermee starten. “Misschien moeten we eerst nieuwe regels invoeren voor digitaal geld. De Zwitserse Nationale Bank staat eerder neutraal tegenover cryptomunten. We maken ons geen zorgen, we trekken er ons niets van aan.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home