Pc en MS-DOS vieren veertigste verjaardag

40 jaar geleden lanceerde IBM de Model 5150. Daarmee trapte de fabrikant onopzettelijk het tijdperk van de pc in gang.

In respons op computers van Commodore en Apple lanceerde IBM 40 jaar geleden de IBM Model 5150. Dat toestel moest computerkracht op een betaalbare manier naar de markt brengen. IBM ging daarom op zoek naar standaard componenten om de computer mee op te bouwen. Het bedrijf koos voor de 4,77 MHz Intel 8088-processor en de x86-architectuur boven zijn eigen RISC-alternatief en klopte aan bij Microsoft voor het besturingssysteem: PC-DOS of MS-DOS.

Groot succes

Het toestel bevatte verder 16 kB of 64 kB aan RAM, uitbreidbaar tot 256 kB. Interne opslag kwam van twee 5,23 inch diskettes. Aanvankelijk kon je een toestel voor cassettes aansluiten, maar die optie was slechts kortstondig beschikbaar. De hardware vertegenwoordigde een interessante prijs-kwaliteitsverhouding en de Model 5150 werd een immens succes.

Belangrijker dan het toestel zelf is echter de aanpak van IBM. De keuze voor publiek beschikbare componenten en een open architectuur opende de deur voor concurrenten. Waar computerbouwers voordien eigen gesloten systemen uitbrachten, konden bedrijven IBM nu imiteren en eigen versies van de Model 5150 lanceren. Er ontstond een ecosysteem van compatibele hardware: de pc was geboren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home