Honderden organisaties ondertekenen Belgisch Charter voor Duurzame IT

Duurzame_IT_strategie

Ruim 650 organisaties hebben al het Charter voor Duurzame IT ondertekend. Woensdagavond (her)lanceerde het Belgisch Instituut voor Duurzame IT het charter, met de ondertekening door ongeveer twintig bedrijven en organisatie. Met de FOD Beleid en Ondersteuning (BOSA) is daar voor het eerst een federale instelling bij.

Staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) woonde woensdagavond de ondertekening bij, samen met Marie Dupont, vice-stafhouder van de Franstalige balie in Brussel. Na twee dagen hebben al meer dan 650 bedrijven en organisaties het charter (online) onderschreven. Het document, twee bladzijden groot, beschrijft kort de razendsnelle evolutie in de manier waarop organisaties werken. “Het is een bron van innovatie en vooruitgang, dat hun modern karakter weerspiegelt, totdat het de showcase van hun knowhow wordt”, staat bovenaan te lezen.

Duurzame IT

Volgens de vzw worden burgers zich alsmaar meer bewust van de ecologische en sociale gevolgen van digitale technologie. Daardoor moeten organisaties, overheden en bedrijven hun digitale strategie herzien. De ondertekenaars engageren zich dat ook om ‘stappen te zetten naar een ethischere, meer inclusieve, toegankelijkere en milieuvriendelijkere IT’, zegt het instituut aan Belga. Het Instituut voor Duurzame IT zet in het charter vijf grote lijnen in de verf, met daaronder enkele concrete afspraken waaraan de ondertekenaars zich moeten houden:

  • Digitale tools optimaliseren om hun impact en verbruik (uitstoot, hulpbronnen, verliest biodiversiteit, klimaatverandering) te beperken.
  • Diensten ontwikkelen die toegankelijk, inclusief en duurzaam zijn.
  • Gebruik van transparante digitale diensten door inzetten van ethische en verantwoorde digitale praktijken.
  • Duurzame IT verkrijgen door het digitale meetbaar, transparant en leesbaar te maken.
  • Inzetten om nieuwe manieren van werken en waarden te kiezen omdat digitale transformatie een belangrijke hefboom is voor het creëren van waarde.

lees ook

Duurzame IT-strategie bij amper één op drie Benelux-bedrijven

Internationaal charter

Het Belgisch Charter voor Duurzame IT is gelinkt aan een gelijkaardig charter in zes landen (waaronder Frankrijk en Zwitserland). Bij eerdere ondertekeningrondes zetten al 85 Belgische organisaties hun krabbel onder het charter. Woensdag kwamen daar 27 ondertekenaars bij, waaronder de FOD BOSA, ING Bank, Infrabel en de Gewestelijke overheidsdienst Brussel. Over de zes landen heen is het charter al ondertekend door exact 659 organisaties.

Het (Belgisch) charter ondertekenen kan via deze link.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home