Oracle biedt meer dan Microsoft en wint TikTok-deal in de VS

tiktok

Oracle staat op het punt om TikTok Trusted Tech Partner te worden in de VS. De deal wordt echter niet als een rechtstreekse verkoop beschouwd volgens bronnen dichtbij de materie. Microsoft heeft de overnamerace moeten staken.

Volgens Wall Street Journal betekent de deal met Oracle dat Amerikaanse TikTok-gebruikers de app probleemloos kunnen blijven gebruiken na 20 september. Die dag hanteerde Amerikaans President Trump als deadline om de app te verbannen in de VS mocht er geen deal zijn. Volgens de WSJ is Oracle een van de zeldzame Trump-supporters in Silicon Valley.

Gisterenavond liet Microsoft al weten dat hun bod op de Amerikaanse operaties van TikTok werd geweigerd door ByteDance, het moederbedrijf van TikTok. Microsoft laat in een verklaring weten dat een akkoord met hen goed had geweest voor TikTok-gebruikers en de nationale veiligheidsregels. Het bedrijf uit Redmond wilde significante veranderingen doorvoeren wat betreft security, privacy, online veiligheid en verspreiding van foute informatie volgens TechCrunch.

Marktaandeel verhogen

De belangrijkste reden voor Oracle om TikTok over te nemen is zonder twijfel marktaandeel. De databasespecialist zet grote stappen binnen de marketing automationmarkt en cloudinfrastructuur. Sinds de COVID-19-pandemie heeft Oracle onder andere een samenwerking met Zoom aangekondigd. Volgens onderzoeksbureau Constellation Research zou TikTok ervoor kunnen zorgen dat het gebruik van de infrastructure service verhoogt met 10 procent.

Het valt echter af te wachten hoe China zal reageren op de commerciële deal. Volgens Reuters wil Beijing nog liever dat TikTok alle operaties schrapt in de VS dan een deal waarbij zowel ByteDance als China zwak overkomen na druk van de VS. Een bepaalde transactie is nog steeds mogelijk, maar het unieke algoritme van TikTok mag de landsgrenzen niet oversteken. Dat zou betekenen dat Oracle met eigen code het algoritme zou moeten herschrijven.

China heeft laatste woord

Volgens CNBC is het ook mogelijk dat Oracle uiteindelijk een minderheidsaandeelhouder wordt in plaats van eigenaar van TikTok in de VS. Een grote investering van Oracle kan genoeg zijn om TikTok te motiveren om over te schakelen naar de clouddienst van Oracle. De VS heeft meer dan 100 miljoen TikTok-gebruikers.

Of een verkoop effectief gebeurt, in welke vorm dan ook, is vandaag nog koffiedik kijken omwille van de wispelturige relatie tussen China en de VS. De komende dagen zal de Amerikaanse overheid samen met Oracle snel duidelijkheid geven, voor de deadline van 20 september verstrijkt.

Tip: Oracle parkeert public cloud in je eigen datacenter

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home