Oracle koopt minderheidsaandeel in Amerikaanse afsplitsing TikTok

tiktok

TikTok gaat zich afsplitsen van het oorspronkelijke bedrijf en zal als onafhankelijke organisatie doorgaan. Oracle zal een minderheidsaandeel van het hervormde TikTok op zich nemen. Oracle gaat ervoor zorgen dat data van Amerikaanse gebruikers wordt opgeslagen en verwerkt in de Verenigde Staten. Hiermee houdt Oracle zich aan de aanbevelingen van het Committee of Foreign Investment in the United States (CFIUS).

Eerder deze week werd al bekend dat Microsoft de overnamerace voor TikTok heeft moeten staken. Het bedrijf liet weten dat ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, hun bod op de Amerikaanse operaties van TikTok weigerde. Dat maakte de weg vrij voor Oracle om TikTok Trusted Tech Partner te worden in de VS

Het TikTok hoofdkantoor bevond zich al in Californië. De app was nog maar voor een klein deel afhankelijk van het Chinese ByteDance. In praktisch opzicht gaat er met de gedeeltelijke overname door Oracle weinig veranderen. Het is nog onduidelijk in hoeverre Oracle een rol gaat spelen binnen TikTok. Doordat Oracle een deel van de aandelen koopt wordt TikTok een meer juridisch afzonderlijk bedrijf. De kans is echter nog steeds groot dat TikTok blijft werken op basis van Chinese algoritmes en updates. 

Het blijft nog gissen naar de daadwerkelijke veranderingen die de gedeeltelijke overname door Oracle met zich mee gaat brengen. Ook is het nog onbekend of TikTok de veiligheidskwesties zal aanpakken wat in eerste instantie de reden was dat de VS een ban wilde opleggen aan TikTok. In een tweet schrijft voormalig Facebook hoofd van beveiliging Alex Stamos: “Een deal waar Oracle de hosting overneemt zonder de broncode en significante operationele veranderingen lost geen enkele van de terechte zorgen omtrent TikTok op. 

Nog niet goedgekeurd door President Trump

De deal met Oracle is onderdeel van een last-minute poging om te voorkomen dat President Trump TikTok gaat verbieden in de Verenigde Staten. De president moet de deal nog officieel bevestigen. Volgens de Financial Times zijn nog niet alle cruciale details bekend.

 “Een doorlopend ‘partnerschap’ dat iets anders toestaat dan volledige emancipatie van de TikTok software van mogelijke controle door de Chinese commustische partij is volledig onacceptabel en botweg inconsistent met het uitvoeringsbesluit dat de President op 6 augustus bekendmaakte“, schrijft senator Josh Hawley, een van Trump’s mede-republikeinen in een open brief.

Bovendien paste China recent zijn exportregels aan. Nieuwe regulering omtrent AI vereist goedkeuring van de Chinese overheid voor een verkoop aan het buitenland. De algoritmes van TikTok zouden onder de regels vallen, al is het onduidelijk of de afsplitsing echt een verkoop is. We gaan er vanuit dat het verhaal omtrent TikTok in de VS nog een staartje krijgt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home