Nvidia rondt knap kwartaal af dankzij chips voor datacenters

Nvidia overtreft alle verwachtingen met een erg winstgevend laatste kwartaal van zijn fiscaal jaar. Een enorme stijging in de datacenterbusiness compenseert de dalende gaming-markt en illustreert het groeiend belang van gpu’s in een cloudcontext.

Nvidia doet het veel beter dan verwacht in Q4 van zijn fiscaal jaar 2020. De omzet bedroeg 3,11 miljard dollar, wat 41 procent meer is dan tijdens na hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Analisten hadden genoegen genomen met een voorspelde 2,97 miljard dollar, waardoor het aandeel van de gpu-bouwer prompt met vijf procent de hoogte in schoot. Ook de winst is boven verwachtingen met 1,89 dollar per aandeel tegenover een voorspelde 1,67 dollar.

Datacenters

De sterke cijfers zijn vooral te danken aan de datacenterbusiness van Nvidia. Die was goed voor 968 miljoen dollar dit kwartaal, een stijging van 43 procent. Nvidia-gpu’s blijven aan populariteit winnen met dank aan het groeiend belang van AI- en machine learning-workloads. Zowel voor training van complexe algoritme als voor inferentie heeft Nvidia erg goed onthaalde hardware in het portfolio. De acceleratorcapaciteiten van de gpu’s van de fabrikant hebben momenteel weinig last van concurrentie.

De enorme groei illustreert meteen waarom een speler als Intel Nvidia niet de vrije loop wil laten. Intel werkt naarstig aan zijn eigen Xe-architectuur voor gpu’s en accelerators. Die moet rechtstreeks concurreren met de hardware van Nvidia, zowel in datacenters als workstations en gamingpc’s.

Ook mindere resultaten

In de gamingsector stelde Nvidia wel wat teleur. Ook daar steeg de omzet met 43 procent naar 1,49 miljard dollar. Gaming is waar Nvidia’s roots liggen, en blijft vooralsnog de belangrijkste poot van het bedrijf. Toch zijn analisten hier niet onder de indruk, aangezien ze een omzet van 1,52 miljard hadden vooropgesteld. De groei in de datacenters compenseert dat gemiste doelwit ruimschoots.

Op jaarbasis deed Nvidia het minder goed. Enkele tragere kwartalen zorgden voor een totale omzet van 10,9 miljard, wat zeven procent minder is dan in fiscaal jaar 2019. Voor FY2021 stelt Nvidia zijn verwachtingen naar omlaag bij. De hoofdreden daarvoor is de onzekerheid die het coronavirus met zich meebrengt. De uitbraak in China heeft vandaag al een invloed op de productie in het land, waar fabrieken als Foxcon essentieel zijn voor de wereldwijde technologie-economie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home