Nvidia-chips goedkoop beschikbaar in China ondanks embargo

China

In China kan je goedkoper workloads in de cloud op een Nvidia-GPU draaien dan in de VS. Dat toont aan dat krachtige Nvidia-accelerators massaal beschikbaar zijn in het land, ondanks het handelsverbond van de Amerikanen.

Kleine Chinese cloudproviders vragen in eigen land ongeveer zes dollar per uur voor de huur van een server met acht Nvidia A100-accelerators. In de VS vragen gelijkaardige providers tien dollar voor eenzelfde server. Ook servers met andere accelerators zoals de Nvidia H100 zijn breed beschikbaar.

Eenvoudig te smokkelen

Dat toont hoe het handelsembargo van de VS tekortschiet. De verkoop van Nvidia A100-accelerators ligt aan banden sinds 2022 en de Nvidia H100 is zelfs nooit legaal beschikbaar geweest in China. Toch zijn de GPU’s breed beschikbaar, zowel bij verkopers van consumenten als in cloud-instances. Dat weet Arstechnica.

De GPU’s over de landsgrenzen heen naar binnensmokkelen, is gezien hun formaat klaarblijkelijk niet zo’n groot probleem. Er zouden naar schatting meer dan 100.000 Nvidia H100-accelerators in omloop zijn in China.

AI-ontwikkeling vertragen

In theorie verkoopt Nvidia zijn chips aan vertrouwde partners, en probeert het om de Amerikaanse sancties na te leven. In de praktijk lijkt dat niet zo goed te lukken. De VS wil met zijn embargoregels voorkomen dat China Westerse technologie gebruikt om een voorsprong inzake AI-ontwikkeling uit te bouwen. De Amerikanen maken het de Chinezen zeker moeilijker, maar de handelsbeperkingen zijn duidelijk niet waterdicht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home