Nvidia-aandeel keldert na bijgestelde omzetprognose

NVIDIA

Nvidia’s laatste kwartaal was slecht. Na een eerdere tempering van de verwachtingen in oktober moet Nvidia zijn winstprognose alweer naar onderen bijstellen, met een sterk dalende aandelenkoers tot gevolg.

Een tanende verkoop in China, minder succes in de datacentermarkt en het uiteenspatten van de cryptocurrency-bubbel: de drie factoren samen hebben een uitgesproken negatieve impact op de financiële situatie van gpu-gigant Nvidia. In oktober stelde Nvidia zijn omzetverwachting voor Q4 al met 700 dollar naar omlaag bij, gisteren ging daar nog eens 500 miljoen dollar af. Waar voor het pas afgelopen kwartaal vorig jaar nog een omzet van 3,4 miljard werd voorspeld, lijkt het er nu op dat Nvidia za stranden op 2,2 miljard.

Oprichter en CEO Jensen Huang noemde Q4 “een uitzonderlijk turbulent en teleurstellend kwartaal.” Hij ging nog verder door Q4 te omschrijven als een stevige stomp in de maag. Huang ziet drie belangrijke oorzaken voor de slechte prestaties.

Zeepbel

Ten eerste is er natuurlijk de gespatte cryptobubbel. Grafische kaarten waren erg populair bij miners, die er zoveel mogelijk wilden aanschaffen om digitale munten mee te minen en geld te verdienen. Nvidia kon nauwelijks aan de vraag voldoen. Toen de bubbel spatte en minen niet meer interessant was, bleef de gpu-bouwer met een overstock achter.

In datacenterland kreeg Nvidia ook enkele tegenslagen te verkroppen. De gpu’s winnen steeds meer aan belang voor geaccelereerde workloads, maar in Q4 miste de chiparchitect uit Santa Clara toch enkele grote contracten. Volgens Nvidia is dat niet abnormaal. Omdat er slechts een handvol echt grote cloudspelers zijn, is de impact van net wel of net niet een contract binnenhalen erg voelbaar.

Zwakke consument

Tot slot wijst Nvidia naar China. Net als Apple heeft het te leiden onder een zwakke Chinese consument. De vraag naar consumentengpu’s  is sterk gedaald in het Verre Oosten, waar Nvidia historisch 20 procent van zijn omzet draait.

De finale kwartaalresultaten zijn pas voor februari, maar een reactie op de beurs blijft niet uit. Het aandeel van Nvidia keldert verder, nadat er bij de eerste omzetbijstelling in oktober al een sterke neerwaartse trend was ingezet. Sinds eind september vorig jaar is het aandeel al meer dan gehalveerd in waarde. Daarmee komt het opnieuw op de koers die in midden 2017 gangbaar was, voor de cryptohype echt explodeerde.

Ondanks de magere prognoses blijft Nvidia een waardevol bedrijf. Sinds de opkomst van AI en big data analytics heeft Nvidia de professionele markt volledig omarmt met krachtige grafische chips op maat van onder andere artificiële intelligentie en machine learning. De strategie werpt zijn vruchten af. Nvidia is vandaag één van de grote spelers, waar Huang’s bedrijf vroeger exclusief de gaming-niche bediende. Na een uitzonderlijk vet jaar dat intussen duidelijk is afgelopen, zal het aandeel vermoedelijk snel stabiliseren op een meer realistische koers.

Gerelateerd: Universiteit Antwerpen krijgt krachtigste, kleinste en zuinigste supercomputer van het land

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home