Nutanix trekt Bain Capital aan terwijl CEO vertrekt

nutanix

Nutanix sluit een kwartaal dat de verwachtingen overtreft af met grote veranderingen. CEO en oprichter Pandey vertrekt terwijl Bain Capital zich inwerkt als grootste investeerder.

Hyperconverged-specialist Nutanix maakt zich op voor een spannende toekomst. Eerst en vooral zet het bedrijf degelijke resultaten neer voor Q2 van dit jaar, met een verlies van 39 cent per aandeel. Dat is veel beter dan de verwachte 67 cent. Ook de omzet ligt hoger met 327,9 miljoen dollar versus de 319,9 miljoen verwacht door de analisten van Wall Street. Die degelijke cijfers worden echter overschaduwd door veel groter nieuws: CEO en oprichter Dheeray Pandey vertrekt terwijl Bain Capital hoofdaandeelhouder wordt.

Grote investering

Investeringsgigant Bain telt daar 750 miljoen dollar voor neer. De zet geeft de firma twee zitjes in de raad van bestuur en zal niet zonder gevolgen blijven. Het is onduidelijk wat de plannen van Bain precies zijn, maar het bedrijf gelooft duidelijk in Nutanix als concurrent van de tandem Vmware en Dell. Bain Capital zelf claimt dat de investering het gevolg is van een gezonde interesse in hyperconverged-infrastructuur, al sluiten analisten niet uit dat Nutanix op relatief korte termijn wordt klaargestoomd voor een verkoop.

Hoe dan ook blaast er een frisse wind door de organisatie, die ongetwijfeld in een licht andere richting wordt gestuurd. Daarvan getuigd het vertrek van Pandey. De man zelf claimt dat hij meer tijd met zijn familie wil doorbrengen, al twijfelt niemand eraan dat een nieuwe strategie onder impuls van Bain de echte reden is.

Knap werk van Pandey

Dheeraj Pandey legde een mooi traject af met Nutanix. Hij startte het bedrijf in 2009 met een focus op hyperconverged-infrastructuur en hardware. De laatste jaren evolueerde hij Nutanix naar een HCI-softwarespecialist die vendor-onafhankelijke oplossingen biedt. Met die zet ging een transitie van het businessmodel gepaard. Waar Nutanix aanvankelijk leefde van klassieke grote deals, hervormde Pandey de onderneming tot een as-a-Service-aanbieder. De aanpassing van de onkomstenstroom schrikte aandeelhouders af (omdat de grote deals van weleer plots verdwenen uit de kwartaalresultaten) maar intern voer Nutanix een duidelijke koers met tevreden klanten tot gevolg.

De transitie is momenteel min of meer afgerond, waardoor je gerust kan argumenteren dat het tijd is voor een nieuwe CEO die Nutanix de toekomst in kan leiden. Voortaan ligt de focus niet meer op groeien of omvormen, maar op strijd. Het bedrijf moet als David tegen Goliath het duo van Vmware en Dell opzij zetten. Die twee overrompelen de HCI-markt met hun software-hardware-synergiën maar zijn in de ogen van het veel kleinere Nutanix dinosaurussen. Een duidelijk vendoronafhankelijk aanbod waarin openheid en totale veiligheid voor vendor-lockin centraal staan, moeten een fris alternatief bieden.

Lees ook: 10 jaar Nutanix: onzichtbare hardware, eenvoud in hyperconverged en SaaS

Aandeelhouders reageerden in ieder geval positief op het nieuws. Na de sluiting van de beurs schoot het aandeel 17 procent de hoogte in. Pandey blijft aan tot er een waardige opvolger gevonden is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home