Noorse bioscoop experimenteert met 5G voor levering films

5G

De Odeon-bioscoop in het Noorse Oslo is ’s werelds eerste op 5G-technologie gebaseerde bioscoop. Odeon test momenteel 5G voor levering van digitale filmbestanden en internettoegang in speciale wifi-zones voor bezoekers, aldus ZDnet.

Bij eerdere generaties van mobiele technologieën werden eerst de netwerken zelf uitgerold, gevolgd door applicaties en services. Bij de uitrol van 5G gebeurt dit bewust in omgekeerde volgorde. “We beginnen de 5G-ontwikkeling vanuit een klantperspectief. We verkennen eerst use cases en servicescenario’s en ontwikkelen van daaruit de technologie. Op die manier kunnen we de eisen van klanten identificeren en zakelijke kansen aanpakken. We zullen 5G-gebaseerde oplossingen ontwikkelen per industrie en per regio”, aldus Abraham Foss, CEO van Telia Norway, een van de grootste mobiele providers van Noorwegen.

Redundantie via traditioneel netwerk

Odeon is de nieuwste en grootste bioscoop in Oslo. Het complex telt veertien filmzalen, die allemaal zijn uitgerust met de nieuwste geluids- en beeldtechnologie. Door de traditionele internetverbindingen te vervangen met 5G realiseert de bioscoop een hogere capaciteit dan voorheen. Toch is het complex niet geheel afhankelijk van de nieuwste technologie: “We hebben redundantie via normale lijnen, dus we zijn nu niet afhankelijk van het 5G-netwerk. Maar het is aangetoond dat 5G ons downloadsnelheden geeft die we normaal niet zouden krijgen. We zetten de films over naar lokale servers, dus het afspelen gebeurt lokaal. Bovendien hebben we ook livestreaming getest, wat ook uitstekend werkt”, verklaart Jon Einar Sivertsen, CCO van Odeon Norway.

‘niet-zelfstandige 5G’

Volgens ZDnet gebruikt de Noorse provider Telia bij deze omvangrijke 5G-piloot de zogeheten ‘niet-zelfstandige 5G’-variant. Dit komt erop neer dat het signaleringsverkeer voor het opzetten van het datakanaal wordt gedragen door 4G in de 1.800MHz-band. Maar het dataverkeer zelf wordt over de 3,7GHz-band vervoerd met 5G.

Telia beweert heeft het bedrijf met deze opstelling een prestatie van 2,2 Gbit / s en reactietijden van tussen de zeven en acht milliseconden bereikt. Die cijfers zijn veel beter dan in het geval van 4G, waar responstijden van 40 milliseconden of meer worden verwacht. Telia laat weten tijdens deze 5G-pilot apparatuur te gebruiken van Nokia, Ericsson en Huawei.

Naar gelang een wereldwijde beschikbaarheid van het 5G-netwerk steeds dichterbij komt, vinden er vaker bijzondere pilots plaats waar 5G leidend in is. Zo voerde onlangs nog een chirurg in China met behulp van twee robotarmen in een 5G-netwerk een operatie op afstand uit. Hij verwijderde daarbij een lever van een laboratoriumdier, die zo’n 19 kilometer verderop op een operatietafel lag. Deze technologie moet in de toekomst chirurgen in staat stellen op afstand operaties uit te voeren in oorlogs- en rampgebieden.

5G versus Wifi 6

Maar ook rijst de vraag of Wifi 6 en daaropvolgende iteraties met de komst van hogere snelheden van 5G, nog wel belangrijk zullen zijn. Zo sprak Sanjeev Athalye, Senoir Director Product Management bij Qualcomm, afgelopen maand nog zijn vermoeden uit, dat beide technieken naast elkaar zullen blijven leven, maar dat 5G een deel van de Wifi 6-markt zal innemen.

Lees ook: Brugse Citymesh kan per ongeluk al 5G uitrollen

 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home