Nokia: ‘We zullen de Russische markt verlaten’

Nokia

Nokia zet zijn activiteiten stop in Rusland zolang de oorlog verdergaat. Al lijkt het er niet op dat het bedrijf na de oorlog nog even actief zal zijn in Rusland als momenteel het geval is.

“De voorbije weken hebben we leveringen geschorst, nieuwe handel stilgezet en onze beperkte onderzoek en ontwikkelingsactiviteiten uit Rusland verplaatst”, schrijft Nokia in de aankondiging.

In de Russische onderzoektak van het bedrijf werkten 200 personen. “Het is helaas onvermijdelijk dat we banen moeten schrappen. Voor sommige functies buiten Rusland zullen we echter wel overplaatsingen aanbieden”, deelt een woordvoerder mee.

lees ook

HMD Global lanceert twee nieuwe Nokia-smartphones

Netwerken onderhouden

De telecommunicatienetwerken blijven wel onderhouden door Nokia. Het bedrijf geeft aan dat het de verzoeken van Westerse regeringen daarmee invult. “Ze hebben ook benadrukt hoe belangrijk het is om te zorgen voor een continue stroom van informatie en toegang tot internet, wat het Russische volk perspectieven biedt van buitenaf.”

Aan het begin van de oorlog verzocht Oekraïne om Rusland digitaal af te sluiten. Dat verzoek kwam terecht bij verschillende organisaties die invloed kunnen uitoefen op de telecommunicatienetwerken in Rusland. ICANN, net als andere betrokken organisatie, gaven geen gehoor aan dat verzoek. De organisaties verduidelijken dat ze een neutrale rol moeten innemen, maar ook benadrukten zij dat het belangrijk was Russen toegang te geven tot niet-Russische bronnen.

Voor Rusland zou het eenvoudig zijn als de netwerken wegvallen en zo censuur automatisch wordt opgelegd. Aangezien Westerse regeringen er nu bij dezelfde organisaties op aandringen Rusland niet af te sluiten, wordt gedacht dat Rusland zichzelf in de nabije toekomst van het internet loskoppelt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home