EU dreigt met nieuwe miljardenboete voor Google

google

De Europese Commissie trekt ten strijde tegen de zoekdominantie van Google. Komt Google tot inkeer of hangt een nieuwe miljardenboete in de lucht?

Het gebakkelei tussen Google en de Europese Commissie is nog lang niet einde. Volgens Bloomberg bereidt de Commissie een formele aanklacht tegen het moederbedrijf Alphabet voor. Google schendt de bepalingen van de Digital Markets Act in hoe het zijn zoekdominantie gebruikt om externe diensten weg te duwen.

lees ook

Google misbruikt monopolie: Googel je binnenkort met Bing?

De Commissie startte in maart een onderzoek en de eerste bevindingen zouden tegen eind oktober publiek worden gemaakt, getuigen de anonieme bronnen van Bloomberg. Alphabet zou zijn Google-zoekmachine misbruiken om eigen diensten zoals Google Shopping en Google Flights een voorkeursbehandeling te geven. De DMA bepaalt echter dat Google als zogenaamde poortwachter derde partijen niet mag discrimineren.

Water bij de wijn

Google blijkt echter bereid te zijn om water bij de wijn te mengen. Het advocatenteam van het bedrijf hield al een vergadering achter gesloten deuren met de Commissie om aanpassingen aan zijn zoekproducten toe te lichten. Google zou het onder meer eenvoudiger willen maken om vanuit zijn diensten verder te navigeren naar concurrerende diensten of rechtstreeks tot bij aanbieders van hotels en vliegtickets te komen.

Volgens Google blijft zo de balans tussen de behoeften van de verschillende soorten websites en de keuze van gebruikers behouden. Of de Europese Commissie daar ook zo over denkt, zal moeten blijken. De overgang naar de nieuwe Europese legislatuur die volop gaande is, zou Google extra tijd kunnen kopen om aan de eisen van Europa. Een uitspraak wordt pas ten vroegste in de lente van 2025 verwacht.

Google heeft er in ieder geval baat bij een nieuwe sanctie te vermijden. Recent kreeg het, na een jarenlange juridische slag, een boete van 2,4 miljard dollar opgelegd wegens oneerlijke concurrentie met Google Shopping. Af en toe haalt Google zijn slag thuis: een boete van 1,5 miljard euro voor het AdSense-platform werd in beroep weggeveegd. Naast Google staan ook Apple en Meta op de radar van de EU.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home