Moet Google zijn Chrome-browser verkopen?

google chrome

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat vol in de aanval op Google. Na een eerdere veroordeling, wil de overheid Google ertoe dwingen om Chrome te verkopen.

Google werd in augustus officieel benoemd als ‘monopolist’ door een Amerikaanse rechter. De rechtbank oordeelde na een proces dat jaren aansleepte dat Google een onrechtmatig monopolie had uitgebouwd met zijn zoekmachine en advertentiemodel. De Amerikaanse overheid wil het ijzer smeden nu het warm is. Een splitsing van Google is een piste die nadrukkelijk onderzocht wordt.

Hoe de overheid dat wil aanpakken, krijgt stilaan vorm. Het ministerie van Justitie zou een voorstel hebben ingediend bij een federale rechter om Google op te splitsen, schrijft Bloomberg. Een van de voorgestelde maatregelen door het DOJ is dat Google zou worden gedwongen om de Chrome-internetbrowser te verkopen.

Toegangspoort van het imperium

Chrome speelt een centrale rol in het digitale imperium van Google, meent het ministerie. Met een globaal marktaandeel van 66 procent heeft Chrome nauwelijks concurrentie in de browsermarkt. Google Search is het beginpunt van iedere surfsessie in Chrome, wat de browser een belangrijke toegangspoort naar de zoekmachine maakt. Chrome-gebruikers zullen daardoor ook niet snel Google vervangen door een zoekmachine van een andere partij.

lees ook

Google misbruikt monopolie: Googel je binnenkort met Bing?

Het eigendom over de meest populaire browser legt natuurlijk ook de advertentietak van Google geen windeieren. Via de browser verzamelt Google interessante gegevens over de webactiviteit van internetgebruikers, die het kan doorspelen naar adverteerders. Chrome staat niet bekend als de meest privacyvriendelijke browser die er bestaat en Google is niet van plan daar snel iets aan te veranderen.

Tenslotte speelt Chrome ook een rol in de AI-push die Google doorvoert. Google integreert zijn Gemini-assistent steeds dieper in de browser om het in de markt te zetten als een digitale assistent die je overal op het internet volgt. Denk dus niet dat Google Chrome zomaar zal willen verkopen.

Android & AI

De voorgestelde maatregelen beperken zich niet tot Chrome. Het DOJ wil ook dat Google het Android-besturingssysteem loskoppelt van zijn eigen diensten. Iedere Android-telefoon wordt standaard geleverd met Google-apps zoals Google Play, Gmail en uiteraard ook Search en Chrome. DOJ wil niet langer dat Google Android met zijn eigen diensten als onlosmakelijke bundel op smartphones verscheept.

Een laatste voorstel draait rond de AI Overviews die Google recent introduceerde in de zoekmachine. Deze geven een korte samenvatting van de belangrijkste zoekresultaten. Hoewel Google zelf beweert dat het internetbezoekers eenvoudiger maakt om goede bronnen te vinden, zijn website-eigenaars er minder mee opgezet omdat het de nood om door te klikken naar de webpagina verkleint.

lees ook

AI-zoekmachine geeft vreemde antwoorden, maar dat is ‘normaal’ volgens Google

Zo blijven advertentie-inkomsten bij Google plakken en stromen ze minder door naar websites. DOJ zou dit op twee manieren willen aanpakken. Google zou zowel de onderliggende querygegevens als de gesyndiceerde zoekresultaten moeten openstellen zonder restricties.

Vijgen na Pasen

Al de voorgestelde maatregelen zullen er niet meteen komen. Het is eerst nog aan de bevoegde rechtbank om ze te evalueren en officieel op te leggen aan Google. Daarna kan Google nog in beroep gaan, wat zeer waarschijnlijk zal gebeuren. In een reactie aan Bloomberg bijt Google van zich af en verwijt het DOJ “een radicale agenda t promoten die veel verder gaat dan de juridische kwesties in deze zaak”.

Een definitieve uitspraak wordt dan ook niet voor augustus 2025 verwacht. Het is dan maar de vraag hoe effectief enige maatregelen die worden genomen dan nog zijn. Zoals we al in een eerdere analyse al besloten, is het kalf eigenlijk al lang verdronken. Het monopolie van Google is stevig verankerend. Chrome en Google Search van elkaar lostrekken gaat mensen niet plotsklaps massaal doen overstappen naar alternatieven.

De Amerikaanse overheid wil wel een signaal afgeven naar Google en de techreuzen dat ze zich niet alles meer zomaar kunnen permitteren. In dat opzicht kunnen het wel vervelende jaren worden voor Google, want ook in de nieuwe regering hoeft het geen vrienden te verwachten.  

lees ook

Trump (opnieuw) president: waar mag de techindustrie zich aan verwachten?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.