Mobile World Congres afgelast door angst Coronavirus

Het Mobile World Congres in Barcelona, gepland voor de laatste week van februari, gaat niet door nadat verschillende hoofdsponsors aankondigden hun kat te sturen uit vrees voor het Coronavirus.

Het Mobile World Congres (MWC) in Barcelona is gecanceld. ‘s Werelds grootste beurs over mobiele technologie zou dit jaar in de laatste week van februari doorgaan, maar gisterenavond besliste de GSMA die het event organiseert om het af te lasten. De afgelopen dagen kondigden heel wat hoofdsponsors en andere grote bedrijven waaronder Ericsson, Nvidia, Facebook, ZTE, LG Intel en Amazon aan dat ze niet aanwezig zouden zijn. De afzeggingen gebeurden onder impuls van de vrees voor het Coronavirus.

Spoedoverleg

Hoewel Catalonië aangeeft dat er geen reden is voor bezorgdheid en weigerde een noodtoestand uit te roepen en ook het WHO geen advies tegen het event gaf, zagen de bedrijven zich onder druk van hun werknemers genoodzaakt te reageren. Uiteindelijk gaf ook Nokia aan niet meer te komen, waardoor enkel Huawei als grote telecomspecialist overbleef. Omwille van de leegloop zag de GSMA zich na spoedoverleg genoodzaakt de hele beurs voor dit jaar niet meer te laten doorgaan.

MWC is veruit het grootste evenement van zijn soort, en trekt jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers vanuit 200 landen. Op de beurs worden niet alleen nieuwe mobiele toestellen getoond, maar gaan mensen, landen en bedrijven met elkaar in conversatie over de nieuwste technologieën. Traditioneel is er ook heel wat pers aanwezig op het evenement, aangezien er nergens anders zoveel experts over alles mobiel samenkomen. Ook Techzine plande de beurs opnieuw bij te wonen.

Grote financiële impact

De afzegging betekent een aderlating, zowel voor de organisatie als voor Barcelona. MWC zorgt voor 14.000 tijdelijke jobs in de Spaanse stad om maar niet te spreken over de financiële impact op de horeca. Hotels zijn maanden vooraf uitverkocht, eventzalen worden afgehuurd door bedrijven en restaurants zitten vol met zakenlui gewapend met de bedrijfscreditkaart. De economische impact van de afzegging wordt geschat op 492 miljoen euro.

De beurs trekt heel wat spelers vanuit China aan, wat de angst voor het virus in de hand werkte. MWC nam echter grote maatregelen. Zo mocht niemand die de afgelopen 14 dagen in de de getroffen Hubei-provincie in China was geweest, het evenement binnen. Verder plande de organisatie gezondheidschecks, extra schoonmaak en desinfectie op de beursvloer en een no handshake-policy als voorzorgen. De maatregelen en de realiteit van het erg beperkte risico mochten niet baten.

De bal ging aan het rollen toen Ericsson vorige week als eerste aankondigde niet deel te nemen “omdat het de gezondheid van zijn werknemers niet kan garanderen”, wat niemand natuurlijk ooit kan op een massa-event maar met het nieuwe virus in het achterhoofd voor meer onzekerheid zorgde.

2021

Het Coronavirus, of COVID-19 zoals het WHO graag heeft dat we het ding noemen, besmette al meer dan 43.000 mensen wereldwijd, waarvan meer dan 42.000 in China. In totaal stierven al meer dan 1.000 mensen aan het virus, waarvan een enkel slachtoffer buiten China. In Spanje is er één gekende besmetting, in de hoofdstad Madrid.

De GSMA laat in een aankondiging weten dat alle betrokken partijen begrip hebben voor de beslissing, en dat hun gedachten uitgaan naar de slachtoffers in China en wereldwijd. Wat de impact van de annulering zal zijn op de organisatie en de beurs, is momenteel niet duidelijk. In principe gaat MWC in 2021 opnieuw door.

Vorig jaar was Techzine aanwezig op MWC. Hier kan je een overzicht bekijken van alle relevante aankondigingen van die editie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home