Microsoft zet in op snelheid met nieuwe versie van Edge

edge chromium

Microsoft blijft sleutelen aan Chromium Edge en vergelijkt de browser niet meer met Chrome, maar met oudere versies van zichzelf. Een snelheidsboost van 13 procent staat voor de deur.

Edge 81 zou 13 procent sneller zijn dan zijn voorganger. Microsoft blijft prestatiewinsten uit z’n browser persen sinds het de beslissing maakte om Edge helemaal opnieuw te bouwen rond de Chromium-opensourcetechnologie. Tot vorig jaar draaide de Edge-browser op de EdgeHTML- en Chackra-engines van Microsoft zelf. Redmond ging toen volop voor vergelijkingen met Google Chrome, waarin het claimde dat Edge onder andere veiliger en zuiniger was. Die claims vielen op dovemansoren: niemand was geïnteresseerd in een browser gebouwd rond een onpopulaire engine die bovendien slechts beperkt door extensies werd ondersteund.

De stap naar Chromium op 15 januari maakte Edge plots wel relevant, maar bracht een marketingprobleem met zich mee. Vergelijkingen met Chrome worden moeilijker wanneer de twee browsers dezelfde kerntechnologie delen, die bovendien in hoofdzaak ontwikkeld wordt door concurrent Google. Microsoft probeert zich daarom vooral in de schijnwerpers te werken door uit te pakken met eigen kracht en dan vooral de onophoudelijke mars naar meer snelheid.

Blijvende verbeteringen

Het nieuwe Edge is al een snelle browser en toch slaagt Microsoft erin om de responsiviteit met nog eens 13 procent te verhogen. De cijfers zijn volgens een blogpost afkomstig van een vergelijking tussen Edge 81 en 79 in de Speedometer 2.0-benchmarktest. Microsoft nodigt gebruikers uit om de betaversie van de browser die binnenkort uitkomt uit te proberen en de resultaten te valideren.

Microsoft testte de browser op een Microsoft Surface Pro 5 met Intel Core i5-8250U 1,60 GHz-processor en 8GB RAM. OS van dienst was Windows 10 1909 Build 18363.592, vermoedelijk zonder de meest recente bugs. De verbeteringen zijn het resultaat van verdere optimalisatie van de code.

Chromium Edge wordt over het algemeen goed onthaald en het is interessant om te zien hoe Microsoft zijn eerste uitstekende browser in meer dan een decennium blijft verbeteren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home