Microsoft groeit dankzij Azure en Office

microsoft

Microsofts cloudportfolio groeit sterk en stuwt de omzet van het bedrijf hoger dan analisten verwachtten. Ook Windows doet het goed.

In zijn recentste kwartaan laat Microsoft een omzet optekenen van 36,9 miljard dollar, goed voor een winst van 11,6 miljard dollar. Daarmee doet Microsoft het beter dan de 35,7 miljard die analisten voorop hadden gesteld voor het tweede kwartaal van Microsofts fiscaal 2020. De gaming-tak van de softwaregigant kreeg klappen met een omzetdaling van 21 procent, maar alle andere divisies deden het goed.

Microsoft deelt zichzelf op in drie takken. De Personal Computing-business unit was goed voor het grootste deel van de omzet met 13,2 miljard. De divisie omvat onder andere Windows, Surface en alle Xbox en gaming-gerelateerde producten. Ondanks de daling in het gaming-luik tekende Microsoft hier een groei van twee procent op. Die is onder andere te danken aan de Surface-hardware, die het goed doet na de refresh vorig jaar. Onder impuls van het einde van de Windows 7-ondersteuning kreeg Microsoft ook meer inkomsten voor licenties voor Windows 10 binnen. Deze bedrijfspijler opereert echter in een volwassen en gestagneerde markt.

Cloud

Hetzelfde kunnen we niet zeggen van de andere twee divisies. Intelligent Cloud, waaronder Azure en Microsofts andere servergerelateerde producten vallen, groeide met 27 procent en is nu goed voor een omzet van 11,9 miljard. Office, LinkedIn en Dynamics leven onder de Productivity en Business Porcesses-divisie, en haalden 11,8 miljard binnen. Dat is dan weer een stijging van 17 procent.

CEO Satya Nadella zet al sinds zijn aanstelling sterk in op Office en de cloud. Die strategie werpt kwartaal na kwartaal zijn vruchten af. Microsoft blijft de te kloppen speler op het vlak van productiviteit met Office 365 en Azure is na AWS de grootste publieke clouddienst ter wereld. Voor het volgende kwartaal mikt Redmond op een omzet tussen de 34,1 miljard en 34,9 miljard dollar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home