Microsoft verloor van Apple en Amazon in de race naar een beurswaardering van meer dan 1 biljoen dollar, maar tijdens de overgang van oud op nieuw mag het zichzelf het meest waardevolle Amerikaanse bedrijf van het moment noemen.
Niet dat Microsoft erin geslaagd is om nu wel die magische grens van 1 biljoen te doorbreken. Integendeel, de beurswaarde van het bedrijf is in het laatste kwartaal met meer dan 100 miljard dollar gedaald. De waarde van de andere grote techbedrijven is evenwel nog harder gezakt.
De verhouding ziet er op moment van schrijven als volgt uit:
- Microsoft: 770,75 miljard dollar
- Apple: 741,37 miljard dollar
- Amazon: 722,71 miljard dollar
- Alphabet: 721,52 miljard dollar
FAANG
De Amerikaanse beurskoersen ondergaan momenteel een correctie, na een stierenmarkt die bijna een decennium aanhield. Tijdens die periode werden de aandelen van de FAANG-bedrijven (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google) de lucht in gedreven door investeerders, die een graantje wilden meepikken van het succes van deze bedrijven. Microsoft maakte geen deel uit van deze groep, omdat de beurskoers van het bedrijf al een decennium weinig beweging vertoonde.
De kerende beursmarkt zorgde ervoor dat aandelen weer werden verkocht en de prijzen naar beneden gingen. Al is dat maar een deel van het verhaal. 2018 gaat de geschiedenis in als het jaar waarin de grote techbedrijven eindelijk ter verantwoording werden geroepen en dat heeft ook zijn effect op de beurs niet gemist.
Big Tech op het matje
Facebook moest de grootste klappen incasseren vanwege de vele privacyproblemen en falende strijd tegen fake news op het platform. Google kreeg meermaals te maken met protest binnen de eigen rangen tegen het meewerken aan militaire projecten, een gecensureerde zoekmachine voor de Chinese markt en een laks beleid tegenover seksueel wangedrag.
Apple kende zijn eigen tegenslagen. Zo is het gestopt met in zijn kwartaalrapporten het aantal verkochte exemplaren per product bekend te maken. Die cijfers zaten al in een dalende trend en analisten vrezen dat de beslissing om ze niet meer te delen een verder teken aan de wand is. De zorgen worden versterkt door nieuws van Apple-leveranciers die hun voorspellingen naar beneden bijschroefden. En dan is er ook nog de handelsoorlog tussen de VS en China, waar het hardwarebedrijf zijn producten laat fabriceren.
Veerkrachtig Microsoft
Microsofts aandeel bleek veerkrachtiger dan de rest. De belangrijkste reden daarvoor is het succes van Azure in cloudcomputing, wat wordt beschouwd als een betrouwbare stroom voor toekomstige winst. Ook het vertrouwen in CEO Satya Nadella, die Microsoft in de laatste jaren weer op een positief toekomstpad heeft gezet, speelt vermoedelijk mee.
Toch zal Microsofts eerste plaats waarschijnlijk niet van lange duur zijn. Apple en Amazon draaien allebei een grotere jaarlijkse omzet dan Microsoft en Apple maakt drie keer meer winst. De verwachting is dan ook dat Apple binnenkort de fakkel weer overneemt.