Microsoft en BeCode zetten schouders onder eerste Belgische AI-school

AI data analytics

Microsoft en BeCode openen samen met vijf stichtende partners de eerste AI-school in België. De ambitie is om uiteindelijk negen scholen te openen en 350 tot 500 mensen per jaar op te leiden.

Recent onderzoek geeft aan dat 75 procent van de Belgische bedrijven al eerste stappen in artificiële intelligentie heeft gezet. Tegelijk geven bedrijfsleiders aan dat het moeilijk is om profielen met de juiste vaardigheden aan te pakken. Agoria raamt het aantal digitale vacatures in ons land op 16.000, terwijl ruim 23 procent van de jongeren in ons land werkloos is. Een deel daarvan zijn posities in artificiële intelligentie.

“België zit in de Europese kopgroep als het gaat om investeringen in AI. De technologie is dus klaar, enkel de moeizame aanwervingen staan een aansluiting met de toplanden nog in de weg”, zegt Didier Ongena, algemeen directeur van Microsoft Belux.

AI-school

Het bedrijf slaat vandaag de handen in elkaar met opleidingscentrum BeCode om het nijpende tekort aan AI-experts in te vullen. Samen met vijf partners – Cronos Groep, Delaware, Faktion, KPMG en Xylos – openen ze de allereerste AI-school in België. Vanaf april starten de eerste twintig studenten aan een gratis trainingsprogramma van tien maanden op de BeCentral-campus in Brussel.

De cursussen worden georganiseerd door initiatiefnemer BeCode en ondersteund door de partners. Zij doen de investering in de opleidingen, bepalen mee een kwalitatief curriculum en bieden stageplaatsen aan. De opleiding bestaat uit zeven maanden theorie in gegevensbeheer en artificiële intelligentie, gevolgd door drie maanden stage. De opleiding heeft zowel aandacht voor technische vaardigheden als soft skills.

Diversiteit

Karen Boers, CEO van BeCode, benadrukt dat de opleiding open is voor iedereen, ongeacht opleidingsniveau of voorkennis. “Het is de bedoeling om voor diversiteit te zorgen en de visvijver uit te breiden waarin bedrijven kunnen vissen.”

Boers rekent op een deel organische instroom, maar wijst daarnaast ook op het belang om actief op zoek te gaan naar geschikte profielen. “Sommige mensen hebben zo vaak het deksel op de neus gekregen, dat we ze eerst moeten overtuigen dat ze wél capabel zijn om de opleiding te volgen. Daar begint het voor ons.”

BeCode en Microsoft willen snel uitbreiden met acht nieuwe AI-scholen. De ambitie is om elk jaar 350 tot 500 mensen op te leiden. Erik Kerkhofs, directeur Commercial Partner bij Microsoft Belux, roept daarom ook andere partners op om het initiatief te vervoegen.

BeCode heeft vandaag al zes campussen verspreid over het land om opleidingen te geven. Het kijkt ook op dat vlak naar uitbreiding naar meer steden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home